Btw-verhoging op kaartjes podiumkunsten definitief

De verhoging van de btw op kaartjes voor theater, toneel, concerten en musicals wordt definitief op 1 januari ingevoerd. De poging van de oppositie om de plannen een jaar uit te stellen is mislukt.

D66, PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren deden een handreiking aan de coalitie om ,,een kaalslag” in de cultuursector te voorkomen. Maar regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV zien daar niets in.

Eerder wilde de VVD wel kijken naar alternatieven voor het kabinetsplan, maar de partij is nu definitief tegen uitstel met een jaar. Ook het CDA en de PVV houden vast aan de plannen zoals vastgelegd in het regeerakkoord.

De btw op toegangskaartjes voor podiumkunsten en kunstvoorwerpen is nu nog 6 procent maar gaat vanaf 1 januari omhoog naar 19 procent, zoals de andere btw-tarieven. Dit leidt tot een extra belastingopbrengst van 90 miljoen in 2011.

Volgens de oppositie staan door deze maatregel ook banen ,,buiten het podiumlicht” op het spel: kassamedewerkers, geluidstechnici, lichttechnici, kaartjescontroleurs, gastvrouwen en –heren, en barmedewerkers, omdat verwacht wordt dat door de btw-verhoging de kaartverkoop zal dalen.

    • Marije Willems