Armoedige afsluiting van topjaar

Het Nederlands elftal beleefde statistisch een van de beste jaren in de geschiedenis.

De laatste interland van 2010, tegen Turkije (1-0), was gisteren weinig vermakelijk.

17-11-2010, Amsterdam. Nederland - Turkije. Joris Mathijsen gaat zwaar geblesseerd het veld af. Foto Bas Czerwinski

Het Oranje-legioen is dit kalenderjaar verwend, maar kon het niet opbrengen het Nederlands elftal aan te moedigen in de laatste interland van 2010, tegen Turkije. Slechts minder dan de helft van de Arena was gevuld met Nederlandse supporters, de andere helft bestond uit lawaaiige en met vuurwerk gooiende Turkse fans. De thuisblijvers kregen gelijk, gezien de weinig vermakelijke overwinning (1-0) tegen de ploeg van bondscoach Guus Hiddink.

Het Nederlands elftal besloot in Amsterdam een opmerkelijk sterk kalenderjaar, met een recordaantal van vijftien overwinningen in zeventien interlands. De enige wedstrijd die Oranje verloor was de finale van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika, tegen Spanje. Nederland maakte gedurende 2010 veertig doelpunten en kreeg dertien treffers tegen.

Het Nederlands elftal trad tegen Turkije aan zonder aanvoerder Mark van Bommel. De middenvelder kreeg ’s ochtends opnieuw last van de knie die hem al weken aan de kant houdt. Na overleg met bondscoach Bert van Marwijk vertrok hij meteen naar zijn club Bayern München. De werkgever van Van Bommel eiste vorige maand al dat de middenvelder niet zou spelen in de interland tegen Zweden. Bij terugkomst in München bleek dat hij geblesseerd was. Dat leidde tot een nieuwe ruzie tussen club en voetbalbond KNVB, die sinds het WK in conflict zijn over de blessure van Arjen Robben.

Van Marwijk gunde Hedwiges Maduro een basisplaats, net als Jeremain Lens, die de geblesseerde Dirk Kuijt verving. Zij beleefden een eerste helft die zich voornamelijk op het middenveld afspeelde. De eerste mogelijkheid was voor aanvaller Burak Yilmaz, die alleen voor Maarten Stekelenburg kwam na miscommunicatie tussen verdedigers Joris Mathijsen en Gregory van der Wiel. De Ajax-doelman redde knap.

Het Nederlands elftal kreeg in het vervolg van de eerste helft slechts enkele mogelijkheden van buiten het strafschopgebied van Turkije. Jeremain Lens kreeg ruimte genoeg van Ismail Köybasi, maar profiteerde daar te weinig van. Eén keer bracht hij de bal op meters van spits Klaas Jan Huntelaar voor het doel, een andere keer schoot hij over de achterlijn. Het enige spektakel kwam van Wesley Sneijder, die uit een vrije trap het muurtje raakte en de bal in de rebound kiezelhard op de vuisten van doelman Volkan Demirel schoot.

In de rust bracht Van Marwijk debutant Peter Wisgerhof in als vervanger van Mathijsen, die vlak voor de pauze geblesseerd van het veld in een ambulance werd gedragen met een enkelblessure. De bondscoach wisselde ook Lens voor Robin van Persie, net weer hersteld van een blessure, en Sneijder voor Theo Janssen. Nog geen vijf minuten later profiteerde Oranje van het weifelende optreden van Köybasi. Maduro zette de verdediger van de bal, bediende meteen Huntelaar, waarna de spits raak schoot.

Turkije, opgezweept door de Turkse Nederlanders op de tribunes, werd na een uur gevaarlijk. Voormalig Feyenoorder Nuri Sahin zette voor, Umut Bulut kopte in, maar zag zijn inzet gekeerd door Stekelenburg. Hiddink bleek niet tevreden over zijn krachteloze aanvallers en wisselde twee van hen, terwijl de Turkse aanvoerder Hamit Altintop, op verzoek van scheidsrechter Viktor Kassai, de fans verzocht te stoppen met vuurwerk op het veld gooien.

Waar de aanvallers van het Nederlands elftal drie keer in kansrijke situatie buitenspel stonden, kreeg Turkije een kwartier voor tijd de beste mogelijkheid van de tweede helft. Sabri Sarioglu zag zijn schot afketsen via twee Oranje-verdedigers, waarna invaller Kazim Kazim in de rebound voor een leeg doel miste.

Tien minuten voor tijd mocht ook Royston Drenthe zijn debuut maken in Oranje, als vervanger voor Van der Vaart. Het Nederlands elftal kwam door de vele positiewisselingen – vlak voor tijd kwamen ook Stijn Schaars en Ryan Babel in het veld – bijna niet meer aan een fatsoenlijke aanval toe. Het was een magere afsluiting van een van de beste jaren in de geschiedenis van Oranje.

    • Michiel Dekker