Alaska volgt Palin niet

Sarah Palin, die gisteren zei dat ze president Barack Obama in 2012 kan verslaan, leed diezelfde dag in haar thuisstaat Alaska een symbolische nederlaag. Joe Miller, de Senaatskandidaat die de volle steun van Palin had, blijkt na handmatige telling van de stemmen verloren te hebben. Voor het eerst in vijftig jaar in de VS won bij de Senaatsverkiezingen een kandidaat die níet op de lijst stond: Lisa Murkowski, de zittende senator.

Murkowski (53) verloor in augustus de Republikeinse voorverkiezing van Tea Party-kandidaat Miller (43). Via een ‘inschrijfcampagne’ waarbij kiezers de naam van hun favoriet op het stembiljet kunnen schrijven, besloot ze alsnog mee te doen. Ze deelde armbandjes met haar naam uit en sloot haar speeches af met het scanderen van de juiste spelling: M-U-R, K-O-W, S-K-I!

Intussen raakte Miller verwikkeld in een aantal schandalen. Als openbaar aanklager had hij in 2008 gelogen over het gebruiken van overheidscomputers om campagne te voeren. Een journalist die er naar vroeg, liet hij boeien.

Volgens de tellingen wint Murkowski met 100.000 stemmen van Miller en Democraat Scott McAdams. Voor Murkowski was de winst ook bijzonder omdat haar vader Frank in 2006 de voorverkiezingen voor het gouverneurschap van Alaska verloor van Palin. (AP)