7 redenen om uit te gaan

1 huisconcerten

Festival Club Canapé

Landelijk (vanavond in Leiden & Rotterdam). Van 18 t/m 28 nov. Tijd: 20.00u. Res. verplicht. Prijs: 10 euro. www.liveinyourlivingroom.nl

De eerste landelijke editie van Festival Club Canapé, het jaarlijks terugkerende festival van Live in Your Living Room, presenteert optredens van meer dan 80 acts in 45 woonkamers verspreid over het land. Met o.a. Anneke van Giersbergen (Agua de Annique), The Cosmic Carnival, El Pino and the Volunteers, Awkward I, Fuck the Writer, Robin Block, Jodymoon en Melle de Boer.

2 videofilmpjes

YouTube Play

Eindhoven: TAC. Tijd: 20.30u. Gratis. www.youtube.com/play

YouTube Play is een internationale videowedstrijd georganiseerd door YouTube en het Guggenheim Museum in New York. TAC toont een overzicht van de creatiefste filmpjes, uitgekozen door een jury die werd samengesteld door het Guggenheim.

3 dans

LUX: Spiegel

Amsterdam: Felix Meritis. Tijd: 20.15u. Toegang: 12,50 euro. www.luxensemble.com

De dansvoorstelling Spiegel van het jonge dans- en muziekensemble LUX bestaat uit twee choreografieën geïnspireerd door de Russische schrijver Lev Tolstoj. Zijn werken De Kreutzersonate en Anna Karenina vormen de basis van de stukken. Deze zijn geïntegreerd met strijkkwartetten van Janácek en Sjostakovitsj.

4 theater

De Utrechtse Spelen: Hamlet

Utrecht: Theater De Paardenkathedraal. Tijd: 20.00u. Entree: 10-20 euro. www.deutrechtsespelen.nl

Eigentijdse bewerking van Shakespeares Hamlet, over een groep twintigers van nu, op zoek naar identiteit. Zes recent afgestudeerde acteurs verbeelden Hamlet en zijn vrienden, die het publiek uitnodigen aan hun eettafel. Zijn we te gast bij het huwelijksfeest? Of is het een begrafenis?

5 muziek

Hanggai

Tilburg: 013. Tijd: 20.45u. Entree: 10 euro. www.013.nl

Hanggai is een band waarin een Chinese punkrocker zijn krachten bundelt met Mongoolse keelzangers. Onlangs verscheen de nieuwe cd He Who Travels Far, geproduceerd door JB Meijers van De Dijk en Ken Stringfellow van The Posies.

6 filmfestival

IDFA op locatie

Amsterdam: Podium Mozaïek. Op 18, 20 & 21 nov. Kaarten: 5-7 euro. www.podiummozaiek.nl

In Podium Mozaïek is voor het tweede jaar een selectie IDFA documentaires uit binnen- en buitenland te zien waarin ontmoeting en confrontatie van culturen en de zoektocht naar identiteit centraal staan. Vanavond: The Oath (19.30 uur) en Al-Halqa – In the Storyteller’s Circle (21.30 uur).

7 muziek

The Mirror Conspiracy

Rotterdam: WMDC. Tijd: 20.30u. Entree: 10/12 euro. www.wmdc.nl

Deze Rotterdamse band maakt een mix van lounge-noir, fusion, jazz and pop. Ze worden vanavond bijgestaan door de Franse trompettist Erik Truffaz, die in zijn composities ook vaak rock, electro, dance en zelfs hiphop verwerkt. In het kader van het festival Jazz International Rotterdam.