Een camera in je achterhoofd

Dat is wat anders dan daadwerkelijk ogen in je achterhoofd, maar het komt aardig dichtbij. Wafaa Bilal laat er uit naam van de kunst een in z’n achterhoofd implanteren.

De Irakese assistent fotografie-professor aan de New York University, laat met het binnenkort te implanteren cameraatje beelden schieten tijdens zijn werk op de universiteit. De foto’s gaan automatisch naar een museum in Doha, Qatar.

Het project, ‘The 3rd I’, is volgens Bilal een ‘commentaar op de ontoegankelijkheid van tijd en de onmogelijkheid om geheugen en ervaringen te kunnen opslaan’.

Controverse
Zijn hoogdravende visie wordt niet door iedereen met gejuich ontvangen. Volgens de Wall Street Journal is een deel van de studenten niet blij met de achterhoofdcam van Bilal. Ze vrezen schending van hun privacy, als ze privézaken met Bilal bespreken terwijl de camera van hem aanstaat.

Bilal zorgt niet voor het eerst voor controverse. In 2008 maakte hij een game waarin hij een zelfmoordaanslag pleegde op George Bush. Dat project werd geannuleerd na fel protest. Een jaar eerder liet hij de kaart van Irak op z’n rug tatoeëren, met stipjes die Amerikaanse en Irakese gesneuvelden representeerden.

    • Peter van der Ploeg