Zo goed leven als je wilt

Goed koken, van elke maaltijd iets maken, dat is wel zo’n beetje hetzelfde als goed leven. Als je zo’n kookboek in handen hebt als Home Made van Yvette van Boven, voel je dat je beter zou leven als je het zo aanpakte als zij voorstelt: voor alle momenten van de dag zelf iets maken. Nu

Goed koken, van elke maaltijd iets maken, dat is wel zo’n beetje hetzelfde als goed leven. Als je zo’n kookboek in handen hebt als Home Made van Yvette van Boven, voel je dat je beter zou leven als je het zo aanpakte als zij voorstelt: voor alle momenten van de dag zelf iets maken.

Nu is Van Boven restauranteigenaar, van restaurant Aan de Amstel in Amsterdam. Als koken je beroep is en je een grote restaurantkeuken hebt, dan maak je wellicht iets meer dan iemand die hele dagen voornamelijk achter de computer zit.

Maar juist als je weinig tijd hebt, is de droom van homemade brood en jam en mosterd en geweckte groenten zo aantrekkelijk. En als je er wat tijd voor vrijmaakt, ook niet onbereikbaar.

De moeilijkheid zit ’m in dat tijd vrijmaken. Want waarvan gaat die tijd af? Keuzes maken, zegt de strenge stem in het hoofd. Hoe dan ook, leefde je zo goed als je wilde, dan maakte je deze salade voor de lunch. Doe je dat niet, dan kun je hem ook prima als voorafje voor de avondmaaltijd gebruiken. Of met een home made soep als complete maaltijd.

Het zou leuk zijn om gemengde wilde paddestoelen te gebruiken voor deze salade, maar als die niet te krijgen zijn, zijn gewone kastanjechampignons ook goed.

Kleine artisjokken zijn vaak niet verkrijgbaar. Neem, als je geen artisjokken in blik gebruikt, in dat geval 2 grote artisjokken, dat is genoeg. Maak de artisjokken schoon – haal de blaadjes eraf net zolang tot je bij het harige hooi in het hart van de vrucht komt. Snijd dat eruit met een scherp mes. Schil met dat mes ook de onderkant bij, alle harde stukjes moeten eraf. Houd een citroen bij de hand en wrijf het vruchtvlees daar meteen mee in, anders wordt het bruin. Leg de eerste artisjok in water met citroen terwijl je de tweede schoonmaakt. Kook de artisjokbodems een kwartier in kokend water met zout. Snijd ze in vieren.

Snijd artisjokharten uit blik direct in vieren. Spoel ze goed af en droog ze.

Hussel de sla en de spinazie door elkaar. Verdeel de blaadjes over vier borden en leg de artisjokken erop.

Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de paddestoelen een minuut of vijf op hoog vuur, tot ze zachter en bruiner worden. Bestrooi ze met zout en peper en blus ze af met twee eetlepels wittewijnazijn.

Doe er één eetlepel honing bij, en de fijngehakte bosuitjes. Roer nog even om, en verdeel de inhoud van de pan over de sla.

Veeg de pan schoon en rooster de noten. Strooi die ook over de sla.

Los voor de dressing de honing op in de azijn en roer dat door de yoghurt. Sla de walnotenolie erdoor tot een dikke dressing verkregen is. Voeg zout en peper toe en giet de dressing over de sla. Serveer er brood bij.

Herfstsalade met paddestoelen

4 kleine artisjokken of een blik artisjokharten
½ citroen
100 g gesneden slablaadjes
75 g mooi spinazieblaadjes
2 el olijfolie
250 g paddestoelen
2 el wittewijnazijn
1 el honing
2 bosuitjes in ringen
15 g hazelnoten
15 g walnoten
10 g pijnboompitten
Dressing
1 el honing
100 ml wittewijnazijn
125 g yoghurt
75 g walnotenolie

    • Marjoleine de Vos