Zijlstra: ontslagpremie Dales terug

Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) wil een deel van de ontslagvergoeding van Geert Dales, gewezen collegevoorzitter van de hogeschool INHolland, terugvorderen bij de onderwijsinstelling. Dat antwoordt hij op Kamervragen.

Dales vertrok in oktober bij INHolland wegens ‘botsende stijlen’ binnen het college van bestuur. Daarom werd, aldus een verklaring van de raad van toezicht, „in goed overleg” besloten dat hij zou opstappen. Dales’ salaris wordt doorbetaald tot 1 januari 2011. Ook ontvangt hij een ontslagvergoeding van een jaarsalaris, iets meer dan 180.000 euro.

Zijlstra schrijft dat hij vindt dat deze vergoeding te veel afwijkt van de zogenoemde kantonrechtersformule, waarbij het aantal dienstjaren een rol speelt. „Het verschil zal ik terugvorderen.”

Dit geld kan niet rechtstreeks bij de school worden weggehaald, maar het wordt gekort op de rijksbijdrage die INHolland ontvangt voor het verzorgen van onderwijs.

Zijlstra vorderde eerder deze maand ook al geld terug bij de TU Delft. Deze instelling legde hij een korting op van 19.000 euro. Dat deed hij omdat het salaris van de voorzitter van het college van bestuur tegen de afspraken in was gestegen. Zijlstra stuurt binnenkort een brief aan de bestuurders in het hoger onderwijs waarin hij zijn salarisbeleid uiteenzet.