Word je wakker met een hamster

Van sommige Amerikaanse verschijnselen kan je alleen maar hopen dat ze niet verder dan de landsgrenzen zullen reiken: fanatiek joggen achter je kinderwagen, beauty contests voor peuters en de opvatting dat Sarah Palin oké is. Maar op dit moment ben ik nogal jaloers op het continent en haar inwoners. Zij hebben namelijk toegang tot de

Van sommige Amerikaanse verschijnselen kan je alleen maar hopen dat ze niet verder dan de landsgrenzen zullen reiken: fanatiek joggen achter je kinderwagen, beauty contests voor peuters en de opvatting dat Sarah Palin oké is.

Maar op dit moment ben ik nogal jaloers op het continent en haar inwoners. Zij hebben namelijk toegang tot de psychedelische verleidster van de supermarkt: Four Loko.

Four Loko is een drankje met een exotische smaak, zoals Fruit Punch of Cranberry Lemonade, dat naast 12% alcohol ook cafeïne, taurine en guarana bevat. Het klinkt als de liefdesbaby van een desastreuze vijfhoeksrelatie tussen Bubbelicious, zelfgestookte drank, pep, Lindsay Lohan en een groep hangjongeren. Het is feest in een blikje. En je kan het voor drie dollar kopen in de buurtsuper.

Four Loko heeft inmiddels de reputatie dat je er krankzinnig van wordt. De bijnaam is het ‘black out’ drankje, en op bijvoorbeeld www.thelokolist.com kunnen mensen hun ervaringen met Four Loko achterlaten, waarna anderen weer kunnen stemmen hoe ‘muchos loko’ ze de gebeurtenis vonden.

De verhalen gaan voornamelijk over geheugengaten, triootjes, piesen op ongepaste plekken en het verliezen van een schoen, telefoon of zelfrespect. De meesten eindigen met ‘and then I woke up and there was a hamster in my rear and I lost all my money… tomorrow again THANKS LOKO’, ook al eindigt één met: ‘Never again, like the holocaust.’ Er zijn ook een paar mensen die het voornamelijk loko vinden dat iets wat smaakt naar kernafval succes heeft, en vervolgens benadrukken dat ze na 2 blikjes gewoon tv hebben gekeken. Maar deze mensen worden ruim overstemd door de loko-lovers.

Hoewel de fabrikant zegt dat alle verhalen over extreme gekte door het drinken van Four Loko onzin zijn, zwelt de kritiek aan. Volgens de tegenstanders is vooral de combinatie van cafeïne en alcohol gevaarlijk, omdat je door de oppeppende werking niet goed voelt hoeveel alcohol je drinkt. Een student zou na het drinken van Four Loko een hartaanval hebben gehad en een brave suburban huisvader kwam volgens zijn vrouw in een ‘hallucinogenic frenzy’ terecht: „Het was alsof hij in een horrorfilm vastzat. Hij klonk alsof iemand hem aan het wurgen was en hij dacht dat hij onze kinderen had vermoord.” Oftewel: Four Loko is ook nog eens de favoriete versnapering van de duivel.

Door de aanhoudende kritiek is het drankje nu al in drie staten verboden. De fabrikant is gezwicht en gaat een nieuwe versie zonder cafeïne maken.

Sinds ik weet van de Amerikaanse loko-mania, mis ik het drankje intens. Maar ik koester hoop: ergens in Nederland zou Four Maxed verkocht moeten worden, een neefje van Four Loko. Maar dan met absint. Ik heb goede hoop voor een spoedige Loko Luau. Breng je hamster.

    • Renske de Greef