Woodward: VS blij met stop missie NL

De Amerikaanse krijgsmacht zat er niet mee dat Nederland zijn troepen terugtrok uit de Afghaanse provincie Uruzgan. Sterker nog, de legerleiding juichte het toe, omdat er voor de VS meer armslag kwam voor militaire operaties. De val van het Nederlandse kabinet over de Afghanistan-missie was dus „niet echt” een thema bij de beraadslagingen in het Witte Huis.

Dit zegt de Amerikaanse onderzoeksjournalist Bob Woodward in een interview met deze krant. Woodward, bekend van de Watergate-affaire, deed onderzoek naar de politieke besluitvorming over de oorlog in Afghanistan in de afgelopen anderhalf jaar. Hij sprak met nagenoeg alle betrokkenen, onder wie president Obama. Op basis van zijn onderzoek schreef hij De Oorlogen van Obama, zijn vijfde boek in tien jaar over de gewapende strijd in Afghanistan en Irak.

Volgens Woodward vindt de Amerikaanse generaal Petraeus, commandant in Afghanistan, dat „buitenlandse troepen niet erg belangrijk zijn”. Hij werd daarop scherp aangevallen door Obama, die het internationale karakter van de Afghaanse oorlog juist wil verbreden.

Woodward zegt ook dat Obama en Petraeus de afgelopen twee jaar geen persoonlijke relatie wisten te ontwikkelen. Hij verwacht dat Obama de voormalige generaal Colin Powell zal voordragen.. Powell kan volgens Woodward : ,,[...] het stootkussen tegen de generaals zijn waar Obama grote behoefte aan heeft.”

‘Oorlog is het belangrijkste wat we doen als land’: pagina 6, 7

    • Tom-Jan Meeus