Wie redt de zee van de mens?

The Forgotten Space. Regie: Noël Burch en Allan Sekula. In: **** 3 bioscopen.

We beschermen onszelf met dijken tegen de zee, wie beschermt de zee tegen de mens en zijn economie? Dat is het uitgangspunt van het uitmuntende documentaire essay van de Amerikaanse schrijver/fotograaf/filmmaker Allan Sekula en de Franse filmcriticus Noël Burch.

Sekula stelde eerder kritische vragen bij de globalisering van de economie. De zee is zijn ultieme arena, en met al z’n wijde horizonten en containerschepen fenomenaal te fotograferen. Voor hem is de zee „een van de vergeten landschappen van de twintigste eeuw”. Een natuurlijke, maar ook een sociaal-economische ruimte. Daarom is er ondanks de beeldenpracht geen plek voor romantiek. Burch en Sekula nemen ons mee op een wereldreis van Rotterdam naar Hongkong, Los Angeles en Bilbao. In die stad vindt een van de meest intrigerende sequenties van de film plaats, als het economische succes van het Guggenheim museum tegenover de wegkwijnende haven wordt geplaatst. Sekula’s sympathie ligt bij de mannen in de overalls. Wat The Forgotten Space zo beweert, is dat onlangs alle cybernetica onze globale economie nog lang niet postindustrieel is.

    • Dana Linssen