Weer PVV-parlementariërs in opspraak

Opnieuw zijn twee PVV-Kamerleden in opspraak geraakt. James Sharpe was directeur van een Hongaars internetdatingbedrijf dat op grote schaal klanten heeft misleid. Na een forse boete ging het bedrijf door met het verspreiden van misleidende informatie over beschikbare vrouwen, waarvoor het bedrijf dit jaar opnieuw een geldstraf heeft gekregen. Vanochtend werd ook bekend dat Sharpe, voormalig olympisch atleet, eind jaren 80 een tegenstander met een spike van zijn sportschoen in het gezicht heeft verwond. Dat bevestigt de Atletiekunie.

Ook Kamerlid Richard de Mos is in opspraak. In zijn profiel staat dat hij schoolhoofd in „de moeilijkste wijken van Den Haag” is geweest. Nu blijkt hij alleen een opleiding daartoe te hebben gevolgd. De Mos vindt de ophef over zijn verleden „spijkers op laag water zoeken”. „Ik heb met bloed, zweet en tranen in de avonduren mijn schoolleidersdiploma gehaald. Ik zou morgen als schoolhoofd aan de slag kunnen.”

Juist gisteren debatteerde de Tweede Kamer over het verleden van PVV-Kamerlid Lucassen en de daarmee samenhangende stabiliteit van het kabinet. Volgens premier Rutte (VVD) heeft de gang van zaken geen gevolgen voor zijn kabinet, dat afhankelijk is van de gedoogsteun van de PVV. Over de zaak zelf sprak hij zich niet uit: „Het past mij niet als minister-president een oordeel te hebben over Kamerleden.”

Sharpe was vanaf 2005 tot zijn aantreden als Kamerlid directeur van internetbedrijf Digitania. Volgens de Hongaarse mededingingsautoriteit heeft Digitania „zwaar gemanipuleerd” met afbeeldingen en teksten om vrouwen aan te bieden. De kartelautoriteit legde de hoogst mogelijke boete op: 256.000 euro, 10 procent van Digitania’s jaaromzet. De tweede boete bedroeg 150.000 euro. Sharpe ontkende. PVV-leider Wilders, die niet van de zaak wist, zei gisteren dat deze ontkenningen „fout” en „niet goed te praten” zijn.

Wilders blijft maar excuses aanbieden: pagina 5

Commentaar: pagina 2