Wapenhandelaar Victor Bout uitgeleverd aan VS

Victor Bout, de meest beruchte wapenhandelaar ter wereld, is gisteren door Thailand uitgeleverd aan Amerika. Daar wacht hem een proces, waarin hij zich moet verantwoorden voor beschuldigingen van terreur en steun aan terroristische bewegingen, met name de rebellen van de FARC in Colombia.

Het is maar een van de aanklachten tegen de 43-jarige voormalige luchtmachtofficier van het Sovjetleger. Hij zou in zo’n beetje alle brandhaarden in de wereld van de afgelopen twintig jaar wapens hebben geleverd, van burgeroorlogen in Rwanda en Sierra Leone tot de oorlogen in Afghanistan en Irak. Hij zou er schatrijk mee zijn geworden.

Bout had een te groot wapenimperium om onopgemerkt te blijven. Hij beschikte over de grootste particuliere vloot vrachtvliegtuigen ter wereld en zou zijn wapens hebben betrokken van corrupte ambtenaren overal in de voormalige Sovjet-Unie. Bout heeft de aanklachten altijd ontkend. Hij zegt een eenvoudige zakenman te zijn die een vermogen heeft verdiend met een transportbedrijf.

In 2006 bracht Hollywood de film Lord of War uit, gebaseerd op het leven van Bout. Hij werd in 2008 tijdens een undercoveractie van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst opgepakt in e Bangkok. Agenten van de DEA deden zich voor als leden van de FARC en zeiden voor miljoenen wapens van hem te willen kopen.

Sindsdien is Bout een blok aan het been van Thailand. De VS vroegen om zijn uitlevering. De afgelopen maanden was hij in Bangkok onderwerp van een zenuwslopend proces. Bout leek de ene keer dichtbij de vrijheid te zijn en de andere keer voor altijd in een Thaise cel te zullen zitten.

Thailand wilde zowel bondgenoot Amerika als zijn nieuwe partner Rusland niet voor het hoofd stoten. Dat bleek tijdens het proces. In augustus 2009 oordeelde de rechtbank dat hij niet kon worden uitgeleverd – Thailand levert geen „politieke” gevangenen uit, aldus de rechter. Een jaar later oordeelde het Hof van Beroep dat Bout toch moest worden uitgezet.