Nieuw hoofdstuk in klopjacht Contador

(FILES) This file photo taken on July 25, 2010 shows Tour de France 2010 winner Alberto Contador of Spain smiling at the end of the 102.5 km and last stage of the 2010 Tour de France cycling race run between Longjumeau and Paris Champs-Elysees avenue. Three-time Tour de France winner Alberto Contador of Spain has announced he has tested positive for clenbuterol, a banned substance, on September 30, 2010. AFP PHOTO / FILES / JOEL SAGET

Bij de slager die dopingvlees aan Alberto Contador zou hebben verkocht is helemaal geen doping gevonden. De Tourwinnaar werd betrapt op gebruik van clenbuterol, maar gaf het eten van vervuild vlees de schuld. Antidopingbureau WADA vond bij de betreffende slagerij echter geen enkel spoor van het spierversterkende middel.

Volgens NRC-wielerjournalist Maarten Scholten doet de WADA alles om Contador (snel) veroordeeld te krijgen voor dopinggebruik. “Het is echter de Spaanse wielerbond die hierover gaat, die leidt het onderzoek. En de bond zelf verwacht niet eerder dan januari 2011 met een uitspraak te komen. De WADA probeert met dit soort rapporten de zaak-Contador te beïnvloeden. Het antidopingbureau ziet graag grote sporters bestraft worden, terwijl de Spaanse wielerbond in het verleden heeft laten zien zijn eigen renners de hand boven het hoofd te houden.”

De uitleg van Contador staat haaks op de bevindingen van de WADA. De inspecteurs onderzochten volgens El Pais alle producten van de bewuste slagerij op clenbuterol. Nergens werd het verboden groeihormoon voor vee aangetroffen. Het WADA-rapport is inmiddels in het bezit van de Spaanse wielerbond. Contador, ten tijde van de positieve test rijdend voor de omstreden Astana-ploeg, hangt een maximale straf van twee jaar schorsing boven het hoofd.

    • Jules Seegers