Vergoeding voor terreurverdachte

Twaalf Britten die gevangenzaten op de Amerikaanse marinebasis Guatánamo Bay en in geheime gevangenissen, krijgen miljoenen ponden schadevergoeding. Daarmee wil de Britse regering voorkomen dat er tijdens verschillende rechtszaken die de mannen hebben aangespannen, bewijs over de werkwijze van de Britse geheime diensten openbaar moet worden gemaakt. Details van de schikking blijven geheim, maar volgens de Britse televisiezender ITV krijgt een van de oud-gevangenen 1 miljoen pond. De ex-gevangenen, die geen van allen zijn aangeklaagd of veroordeeld voor terreurdaden, zeggen te zijn mishandeld en gemarteld in Guantánamo Bay. De Britse inlichtingendiensten MI5 en MI6 zouden daarvan op de hoogte zijn geweest en bovendien medeplichtig omdat ze niets hebben ondernomen. (NRC)