Van Sven Kramer tot Roemeense junioren D

Bijna was het na 37 edities gedaan met Schaatsseizoen, de traditionele terugblik op alle ijsactiviteiten van het afgelopen jaar. Dankzij steun van de schaatsbond is er nu toch een 38ste editie.

Minder zendtijd voor schaatsen op televisie, minder toeschouwers in Thialf bij de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen. Maar het boek Schaatsseizoen, waarvan vorige week de 38ste jaargang verscheen, is bijna terug op de vertrouwde dikte. Na een dip in 2009 steeg het aantal pagina’s van 336 naar 416, met een complete terugblik op het afgelopen olympische seizoen. „Met dank aan schaatsbond KNSB”, zegt samensteller Hedman Bijlsma.

De tijden zijn veranderd, erkent de Friese schaatshistoricus. Bijlsma was er al bij toen in 1973 de eerste editie van ‘de Schaatsbijbel’ verscheen, die bestond uit 200 geniete exemplaren. Na de successen van Yvonne van Gennip en Hein Vergeer steeg de oplage in de jaren tachtig tot drieduizend. Maar de laatste jaren zitten steeds minder schaatsliefhebbers met meeschrijflijsten in het stadion of voor de televisie. Statistieken rollen uit de computer, sneller en vollediger dan in welk boek ook.

De oplage van Schaatsseizoen liep met tientallen procenten terug tot een dieptepunt in 2009. „Kopers van het eerste uur haken af door ouderdom of overlijden”, zegt Bijlsma. „We krijgen steeds minder reacties, aanvullingen en correcties.” Dan maar stoppen?

„Wij kunnen ons dit schaatsland niet voorstellen zonder een schaatsjaarboek”, zeiden de samenstellers in 1973. Eind vorig seizoen herhaalde een KNSB-bestuurder op de tribune in Thialf als bij toeval precies deze zin, vertelt Bijlsma in het voorwoord van het boek. Dankzij financiële steun van de bond is er dit jaar toch een nieuwe editie gekomen, en een fraaie ook. De cijfers zijn compleet als altijd. Zo blijkt Hein Vergeer pas achttien jaar nadat hij stopte uit de tophonderd van Nederlandse allrounders te zijn gevallen (101) en staat Marianne Timmer (29ste) net één plaats voor Yvonne van Gennip op de eeuwige ranglijst van de klassieke vierkamp.

Schaatsseizoen 2009-2010 heeft veel aandacht voor de Olympische Winterspelen van Vancouver, met onder meer een treffende foto van coach Gerard Kemkers en Sven Kramer na de fatale wissel op de tien kilometer. Erg veel uitslagen, tot en met de Roemeense kampioenschappen voor junioren D, wat het boek populair maakt bij buitenlandse schaatsers.

En als extraatje een paar boeiende historische hoofdstukken. Van ‘een nieuwe natuurijsbaan’ in het Groningse Midwolda, waar op 13 februari 1954 Wim van der Voort de Zilveren Schaats won, tot de vorig jaar gesloten buitenbaan in Hamar. Van een wedstrijd op de korte- en langebaan om de E.J. Posthuma-wisselbeker in Gorredijk (1947) tot het Ludwig Schwabl Stadion in Inzell, dat nu overkapt wordt voor de WK afstanden in maart 2011. Staat dat toernooi in de volgende editie? Bijlsma: „De bedoeling van de impuls van dit jaar is dat Schaatsseizoen ook in de toekomst blijft bestaan.”

    • Maarten Scholten