Uitgelicht

TO GO WITH STORY BY CHRISTOPHE DE ROQUEFEUIL-- (FILES)-The Great Sphinx of Giza, a large half-human, half-lion Sphinx statue on the Giza Plateau on the west bank of the Nile River, near modern-day Cairo, 23 October 2007. As world experts grapple with ways to contain global warming, researchers gathered in Egypt are seeking answers from the country's pharaonic past to help tackle environmental problems of the present. AFP PHOTO/CRIS BOURONCLE AFP

Actualiteiten

EénVandaag. De commissie-Leers stelde in haar op 23 september gepubliceerde rapport over de Hogeschool InHolland vast dat bij de opleiding Media & Entertainment Management geen sprake was van fraude, maar wel van onregelmatigheden. Studenten konden daardoor via een illegale route makkelijk aan een diploma komen. Vanavond nieuwe feiten en ervaringen van betrokkenen die een ander licht werpen op het onderzoek van de huidige minister.Ned.1, 18.15-18.40u.

RTL Boulevard. Vanavond een dubbelinterview met prins William van Engeland en zijn aanstaande echtgenote Kate Middleton. Met details over het aanzoek in Kenia, de speciale verlovingsring, Kate’s eerste ontmoeting met prins Charles en Williams oma, koningin Elizabeth. Ook de kinderwens en de tijdelijke breuk komen aan bod.RTL 4, 18.35-19.30u.

Nieuwsuur. Onder meer een gesprek met minister van Financiën Jan Kees de Jager over de EU-missie naar Ierland om de gevolgen van de crisis op te lossen.Ned.2, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Onder de gasten vanavond schrijver, journalist en presentator Joris Luyendijk. Hij was een maand op het Binnenhof en bekeek de verstrengeling van belangen tussen journalisten, politici, voorlichters en lobbyisten. En arabist Hans Jansen heeft het over ‘de onzichtbare ayatollah’ en de processen tegen Wilders en cartoonist Nekschot.Ned.1, 23.00-23.55u.

Informatief

Goudmijn. Bijzondere verhalen van gewone mensen. Het verhaal van twee jeugdliefdes die na 46 jaar weer verliefd zijn, over de Hollandse Anneke van Beersum en Australiër John Bollen. Het verhaal van voetbaltalent Jerryl Tjon En-Fa, die zijn droom als topspeler bij Ajax ziet vervliegen als hij wordt aangevallen door een aantal jongens die zijn scooter willen stelen. Ze gooien een balk op de weg, Jerryl knalt tegen een paal en heeft twee jaar nodig om te herstellen. Zijn droom moet hij loslaten maar zijn passie voor voetbal blijft. Presentatie: Karin de Groot. Ned.2, 18.25-18.55u.

Profiel: Ilse DeLange. Al op haar twintigste is Ilse DeLange op slag beroemd in Nederland als de zingende schoenenverkoopster uit Almelo en ziet het ernaar uit dat zij direct de Verenigde Staten en de wereld gaat veroveren. Het loopt echter anders. Nu, twaalf jaar later, wil zij alsnog proberen de grote oversteek te maken. Afgelopen zomer nam zij in Nashville de cd Next to me op, in de hoop de verlangde internationale doorbraak alsnog te forceren. In Nashville nam zij in 1998 ook haar debuutalbum op, waarvan ruim 500.000 exemplaren werden verkocht, maar die nooit in Amerika uitkwam. DeLange wordt op deze reis naar haar roots gevolgd. Een persoonlijk portret met daarin aandacht voor haar ontwikkeling, haar ambities en drijfveren. Met privéopnames van Ilses vriend Bart (de drummer in haar band) en archiefbeelden van Ilse als twaalfjarige countryzangeres. Ned.2, 20.25-21.15u.

Wallace & Gromit’s World of Invention. Kleipoppenanimatie. Wallace & Gromit gaan op zoek naar uitvinders. In aflevering 3, Home sweet home, ligt de nadruk op (echte) uitvindingen die zijn of waren bedoeld voor in en rond het huis, zoals de eerste lopende robot. BBC 1, 20.30-20.57u.

Edwardian Farm. De archeologen Alex Langlands en Peter Ginn en historicus Ruth Goodman vestigen zich in Morwellham Quay in Devon – eens een van de drukste havens van Engeland – om twaalf maanden lang te leven op de manier waarop dat gebeurde tijdens de edwardiaanse tijd (Edward II regeerde van 1901-1910). Aflevering 2: voedsel conserveren voor de winter. BBC 2, 21.00-22.00u.

Ancient Worlds: Come Together. Tweede deel van een zesdelige serie waarin historicus en archeoloog Richard Miles de oorsprong van de westerse beschaving onderzoekt. In het Bronzen Tijdperk, rond 3000 voor Chr., komt een einde aan de moeizaam opgebouwde cultuur rond de Middellandse Zee.BBC 2, 22.00-23.00u.

Kijken in de ziel: strafpleiters. Derde deel van een zesdelige serie waarin interviewer Coen Verbraak met topadvocaten praat over hun vak en over zichzelf. Met: Gerard Spong, Wim Anker, Bram Moszkowicz, Bénédicte Ficq, Inez Weski, Stijn Franken, Geert-Jan Knoops, Theo Hiddema en Peter Plasman. Ned. 2, 22.55-23.45u.

Film 2010 with Claudia Winkleman. Met aandacht voor Harry Potter And The Deathly Hallows, de animatiefilm Chico & Rita en een kritische blik op Gouden Palmwinnaar Uncle Boonmee.BBC 1, 23.45-0.20u.

Sport

Voetbal: Nederland-Turkije. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd Nederland-Turkije. SBS 6, 19.55-22.25u.

Sportschau live. Verslag van de voetbalwedstrijd Zweden-Duitsland. ARD, 20.15-23.00u.