'Turkije wint, dan offerfeest '

Een mooie toekomst lag in het verschiet voor Ugür Yildirim, Hij speelde zelfs bij Oranje. In Turkije ging alles fout wat fout kon gaan.

heerenveen - banik ostrava uefa cup seizoen 2005-2006 29 -09-2005 yildirim aan de zijlijn Jan Kanning

Ugür Yildirim gold vijf jaar geleden nog als het fenomeen van SC Heerenveen in de eredivisie. Voor de voetballer met de fluwelen trap leek een schitterende carrière in het verschiet te liggen. De in Apeldoorn geboren zoon van Turkse ouders debuteerde in 2005 in het Nederlands elftal van bondscoach Marco van Basten in een duel met Engeland (0-0). Zijn beslissing om voor Oranje uit te komen kwam hem in Turkije op kritiek te staan. Zijn optreden in Oranje bleef beperkt tot één invalbeurt. En omdat het een oefenduel betrof, kan Yildirim nog altijd voor Turkije uitkomen. In theorie. Want de carrière van de nu 28-jarige prof raakte na vertrek bij SC Heerenveen in verval. Via de Turkse clubs Gaziantepspor, Sivasspor en Kasimpasa SK kwam hij bij AGOVV terecht, in zijn geboorteplaats Apeldoorn. Aan de vooravond van Nederland-Turkije (Amsterdam, 20.30 uur) kijkt de enige Nederlandse international met Turkse wortels terug en vooruit.

Denkt u nog wel eens terug aan die ene interland in Birmingham, toen u inviel voor Romeo Castelen?

„De laatste jaren is het een beetje weggevaagd uit mijn geheugen. Maar de afgelopen dagen word ik er weer mee geconfronteerd. Het was natuurlijk een prachtige ervaring. Ik ben er nog altijd trots op dat ik voor Nederland uit heb mogen komen.”

Na SC Heerenveen heeft u uw geluk gezocht in de Turkse competitie. Een groot succes is het niet geworden. Heeft u daar spijt van?

„Zowel sportief als financieel leek de Turkse competitie heel aantrekkelijk. Maar het was toch anders dan ik me had voorgesteld. Alles wat fout kon gaan, ging fout. Ik werd daar door de Turken als buitenlander gezien. Dat kwam ook door manier waarop ik werd betaald. In tegenstelling tot veel van mijn collega’s, die pas geld verdienden als ze bij de selectie zaten, kreeg ik een maandsalaris. Daardoor werd ik door anderen met schuine ogen aangekeken. Er waren altijd betalingsproblemen. Daar was moeilijk tegen te strijden. Maar spijt heb ik niet gehad. Als voetballer was het vreselijk, maar qua leven was het heel mooi om mee te maken. Anders hadden mijn kinderen nooit Turks gesproken.”

U heeft de ideale leeftijd voor een prof. Zien we uw fluwelen voorzetten en dodelijke vrije trap terug?

„Ha, die voorzetten geef ik ook bij AGOVV nog hoor! En ik heb het gevoel dat ik met één rake vrije bal de ban kan breken. Maar ik moet eerst honderd procent fit worden. Dat heeft me de laatste jaren ook opgebroken. Als ik fysiek in orde ben, kan ik nog mee in de eredivisie. Daar ben ik van overtuigd. Ik stel mezelf geen doelen meer. Ik zie wel wat er nog in me zit. Na mijn loopbaan zou ik graag Turkse talenten begeleiden. Ik heb genoeg meegemaakt.”

Juicht u vanavond voor Nederland of voor Turkije?

„Ik blijf voor mijn gevoel een Turk. Maar ik houd wel van het Nederlandse voetbal. Doe mij maar 9-8 voor Turkije. En dan daarna met de familie het offerfeest vieren.”

    • Koen Greven