Theaters in last door hijssoftware

Het Theater Heerlen heeft twee voorstellingen afgelast en een verplaatst naar Kerkrade wegens ernstige problemen met de software van de hijsinstallatie. Het is nog onduidelijk of de musical Petticoat, vanaf volgende week veertien dagen in de schouwburg, kan doorgaan. Vijfentwintig andere theaters in Nederland en België met een soortgelijke installatie zijn geïnformeerd.

Aanleiding voor de maatregelen is een incident bij de voorbereidingen van een concert van het Limburgs Symfonie Orkest vorige week. Directeur van Parkstad Limburg Theaters Bas Schoonderwoerd: „Voor die voorstelling moest een klankkamer worden gecreëerd. Dat betekent dat er plafonddelen van 22 bij 3 meter en 800 kilo zwaar boven het orkest worden gehangen. Bij het omhoog trekken ging een van de twee dragende pijpen versneld omhoog, terwijl de andere bleef hangen. Gelukkig drukte een medewerker op de noodknop.”

Voorlopig verbiedt het Theater Heerlen het gebruik van de hijsinstallatie als er mensen op het toneel zijn. „We hebben een vaste installatie voor licht en geluid opgehangen die voorstellingen mogelijk maakt zonder changementen”, aldus Schoonderwoerd.

De directeur spreekt van een strop en van gezichtsverlies voor de schouwburg. Shakespeares strandfeest van het Zuidelijk Toneel en een theaterconcert van Wende Snijders zijn inmiddels geannuleerd. Spirit of Russia van het Russian National Dance Theatre is verplaatst naar Kerkrade.

Omdat de firma Stakebrand uit Heeze, die de hijsinstallatie van Het Theater Heerlen leverde, failliet is, wil de gemeente de hoofdaannemer van de recente modernisering en uitbreiding van het theater aansprakelijk stellen. Volgens een woordvoerder van de firma die zich nu ontfermt over de Heerlense voorzieningen kunnen de problemen zich vooral voordoen als de stroom tijdelijk even is uitgevallen.