‘Superziekteverwekker’ duikt op in Europa

De onbehandelbare ziekteverwekker NDM-1 is inmiddels opgedoken in dertien Europese landen. In totaal zijn 77 mensen geïnfecteerd, met name in Groot-Brittannië. Zeven zijn er overleden, meldde het EU-agentschap voor ziektepreventie ECDC vandaag.

De ziekteverschijnselen die de superbacterie tot gevolg kan hebben zijn onder andere terminale longontstekingen, maag- en darminfecties, bloedvergiftiging en urineweginfecties. Ziekenhuizen zijn een broedplaats, omdat daar veel mensen met een verzwakt afweersysteem bij elkaar zitten. Vermoed wordt dat de gemelde gevallen slechts een tip van de sluier zijn, omdat artsen niet verplicht zijn NDM-1-besmettingen te melden.

Niet iedereen komt te overlijden na besmetting met de bacterie. Bij een verzwakte weerstand en ouderdom zijn de risico’s groter. Ook kleine kinderen lopen mogelijk meer risico.

De opkomst van de NDM-1 is erg verontrustend, zegt Dominique Monnet van de ECDC. ‘Mensen noemen deze NDM-1 een superziekteverwekker. Maar ik denk dat het meer is. We praten hier over een supersuperziekteverwekker.’

De New Delhi Metallo-beta-lactamase (NDM-1) werd het eerst in India gevonden. In augustus dook het op in Groot-Brittannië. Het is feitelijk een gen dat overgedragen wordt door bacteriën en maakt die bacteriën resistent voor bijna alle bekende antibiotica.

    • Peter Zantingh