Sport kort

Atleet Vroemenin hoger beroep alsnog geschorst

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De atleet Simon Vroemen is voor twee jaar geschorst wegens doping. Hij verloor bij het Instituut Sportrechtspraak de beroepszaak die de Dopingautoriteit tegen zijn eerdere vrijspraak had aangespannen. De kern van de zaak was of de positieve test op de anabole steroïde metandiënon van Vroemen in 2008 was veroorzaakt door het geneesmiddel Pulmicort, dat Vroemen gebruikte. Hoewel deskundigen dat verband in zijn geval hebben aangetoond, kreeg Vroemen geen gelijk. „Omdat de bewijslast volgens de internationale dopingcode volledig bij de sporter ligt en ik het bewijs niet voor 101 procent kon leveren”, zegt Vroemen, die suggereert dat zijn veroordeling mede onder druk van het wereldantidopingbureau WADA tot stand is gekomen. „Daar heb ik geen harde bewijzen voor, maar uit welingelichte bronnen hoor ik dat de druk van WADA, alsook de internationale atletiekunie IAAF, groot was.” Vroemen overweegt om niet bij het sporttribunaal CAS in beroep te gaan, maar zijn zaak voor te leggen aan de burgerrechter. „Dan zou ik aansturen op een tweede Bosman-arrest. Niet voor mezelf, maar om het systeem te verbeteren. Dat is nu killing voor sporters die ten onrechte voor doping worden veroordeeld.”

Herman Kruis coach van hockeysters HDM

DEN HAAG. Herman Kruis is de nieuwe hoofdtrainer van de hockeysters van HDM. De voormalig bondscoach van de Nederlandse vrouwenploeg volgt bij de Haagse club de onlangs opgestapte Wessel Verhoeff op. Kruis heeft een contract voor de rest van het seizoen getekend. (ANP)

Opnieuw punten in mindering AGOVV

APELDOORN. De voetbalbond KNVB brengt bij AGOVV opnieuw punten in mindering. De club begon het seizoen in de eerste divisie al op -6 vanwege de slechte financiële situatie en moet nu nog drie punten inleveren. Het is onduidelijk waarom. (ANP)