Senator VS remt nucleair verdrag Obama

President Obama heeft gisteren een zware tegenslag gekregen, toen een vooraanstaande Republikeinse senator verklaarde dat de Senaat dit jaar niet meer moet stemmen over ratificatie van het verdrag met Rusland voor de vermindering van strategische kernwapens. Het verdrag is een van de grote prioriteiten van Obama’s buitenlandse beleid.

Zondag nog verzekerde Obama zijn Russische collega Medvedev dat hij zijn uiterste best zal doen het zogeheten Nieuwe START-verdrag voor de jaarwisseling in de Senaat goedgekeurd te krijgen. De kans dat dat nog lukt, is sterk afgenomen nu senator Kyl, de tweede man van de Republikeinen in de Senaat, zich daartegen verzet.

Als het verdrag in 2011 alsnog in stemming wordt gebracht, zal het Witte Huis het extra moeilijk krijgen de vereiste meerderheid van 67 stemmen ervoor te krijgen. Dan zal namelijk de nieuw gekozen Senaat zijn aangetreden, waarin de Democraten zes zetels minder hebben dan de huidige 59.

Weliswaar staan verschillende Republikeinse senatoren positief tegenover het verdrag, net als oud-bewindslieden van beide partijen en hoge ex-militairen, maar 14 Republikeinse senatoren achter het verdrag krijgen zal in het huidige klimaat erg moeilijk worden.

Het Witte Huis had zich de afgelopen maanden sterk gericht op het overtuigen van Kyl, die optrad als woordvoerder van zijn partij in deze kwestie. Door in te stemmen met zijn wens miljarden extra uit te trekken voor modernisering en onderhoud van het kernarsenaal, dacht de regering de steun van Kyl te kunnen verwachten.

Hoewel dat nu ijdele hoop is gebleken, gooit het Witte Huis de handdoek nog niet in de ring. Als het verdrag dit jaar niet wordt goedgekeurd, zei vicepresident Biden gisteren in een reactie, „zal dat onze nationale veiligheid in gevaar brengen”, met name omdat er dan geen inspectie zal zijn van het Russische arsenaal strategische kernwapens, waar het verdrag in voorziet.

Voor Obama zijn zowel het terugdringen en uiteindelijk uitbannen van kernwapens, als de verbetering van de relatie met Rusland belangrijke doelstellingen. Op beide terreinen dreigt hij nu in een impasse te raken. (Reuters, AP)