Schaatscoach Paul voelt zich persona non grata

Schaatstrainer Ingrid Paul wordt door de internationale schaatswereld beschouwd als „persona non grata”, als gevolg van het besluit van schaatsbond KNSB haar te straffen wegens de omkopingszaak tijdens de Winterspelen in Turijn (2006).

Dat zei haar advocaat Bert Kingma vanmiddag voor de rechtbank in Utrecht, in het kort geding van Paul tegen de bond.

De KNSB besloot vorige maand Paul een jaar lang geen licentie te verstrekken, zodat zij in Nederland niet kan werken als coach. Haar belangen worden daardoor ernstig geschaad, zei Kingma.

De straf werd opgelegd omdat Paul volgens de bond destijds betrokken was bij een poging tot omkoping van de Poolse rijdster Katarzyna Wojcicka. Die zou 50.000 euro zijn geboden als zij zich zou terugtrekken, zodat Pauls pupil Gretha Smit kon rijden. Paul vindt dat de bond onzorgvuldig heeft gehandeld door de zaak niet aan de tuchtcommissie van de KNSB over te laten. „Zij heeft zich nooit kunnen verweren”, zei Kingma. De bond stelt dat zij zich aan de regels heeft gehouden. De trainster, die na ‘Turijn’ coach was in Canada, is sinds 2008 geen lid meer van de KNSB. „Daardoor mocht het KNSB-bestuur deze sanctie opleggen”, zei bondsadvocaat Michiel van Dijk. „Haar is geen licentie ontnomen, ze had geen licentie. Het enige dat de KNSB heeft gezegd is dat als zij binnen dat jaar een licentie aanvraagt, die dan zal worden geweigerd.”