Richting heelal vanaf Curaçao in 2014

De plannen van het land Curaçao om toerisme in de ruimte mogelijk te maken nemen vaste vormen aan. Eerder dit jaar tekende het Nederlandse bedrijf Space Experience Curaçao (SXC) een intentieverklaring met de internationale luchthaven Hato bij Willemstad. Vandaag werd bekend dat luchtvaartmaatschappij KLM heeft ingeschreven op de eerste ruimtevluchten die naar verwachting in 2014 zullen beginnen. Dat heeft een woordvoerder van KLM vandaag bevestigd. Een retourtje ruimte zou ongeveer 70.000 euro kosten, waarmee de democratisering van de ruimtevaart een feit is.

De luchtvaartmaatschappij wil verder de promotie en de verkoop van tickets op zich nemen.

Het ruimtevaartbedrijf SXC, onder leiding van oud-bevelhebber Ben Droste (65) van de Nederlandse luchtstrijdkrachten, heeft onlangs een tweepersoons Lynx ruimtevaartuig besteld bij XCOR Aerospace in Mojave, Californië. Behalve in ruimtetoeristen ziet Droste volgens een recent interview met de Volkskrant ook brood in wetenschappelijke ruimtevaart. De Lynx kan worden gebruikt om kleine satellieten in een baan om de aarde te brengen of om proeven te doen op het gebied van gewichtloosheid en microzwaartekracht.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Bij het artikel Richting heelal vanaf Curaçao in 2014 (17 november, pagina 6) wordt een vluchtschema getoond dat niet hoger komt dan 61 km. Maar de erkende minimale hoogte voor een ruimtevlucht is 100 km. De afbeelding is afkomstig van XCOR Aerospace, leverancier van het ruimtevliegtuig. Het prototype van het Lynx ruimtevliegtuig haalt maximaal 61 km. Voor commerciële vluchten wordt een toestel ontwikkeld dat tot 100 km hoogte komt.