Reacties op verhoging btw

De Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) heeft de gevolgen van de btw-verhoging laten onderzoeken. Het zal leiden tot een terugval in de kaartverkoop van 13,5 procent, een miljoen bezoekers minder per jaar. Onderzoekbureau APE baseert zich op economische gedragsmodellen die effecten van inflatie of prijsstijgingen duidelijk maken. De kaartverkoop daalde dit jaar al 10 procent. De vereniging verwacht dat die in drie jaar tijd met 30 procent zal verminderen.

De voorzitter van de VVTP, Erwin van Lambaart, heeft na het Kamerdebat en vanochtend nog een ultieme poging gedaan om de regeringspartijen en de PVV over te halen de btw niet te verhogen. Hij heeft een persoonlijke brief geschreven aan Geert Wilders en sprak vanochtend telefonisch met de verantwoordelijke Tweede Kamerleden. „Ik doe een intense en oprechte oproep om deze weeffout in het regeerakkoord te corrigeren. De coalitiepartijen hebben zich niet gerealiseerd wat voor dramatische gevolgen deze draconische maatregel voor de sector heeft. Schouwburgen en producenten zullen het hoofd niet boven water houden. Het gaat massaal arbeidsplaatsen kosten. Ook banen van de aanhang van de PVV. De jongens die de techniek en het licht doen, hardwerkende mensen, staan straks op straat. De btw-maatregel treft niet de elite maar juist de gewone man.”

Bert Holvast, voorzitter van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, wijst erop dat ook de beeldend kunstenaars getroffen worden door de verhoging, want de verkoop van kunstwerken en het geven van kunstlessen gaan onder het hoge tarief vallen. „Wellicht gaan ze nu in de pauze van circusvoorstellingen hun werk aan de man brengen, daar blijft immers wel het lage tarief gelden.” Hij vindt het „een gotspe dat een Kamermeerderheid bioscoopbezoek wel als een basisbehoefte beschouwt en kunst niet”.

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat door de verhoging de podiumkunsten in een uitzonderingspositie komen. Het lage btw-tarief blijft namelijk wel bestaan voor andere vormen van vrijetijdsbesteding zoals bioscoop, sportwedstrijden, pretparken, kermissen en speeltuinen.