PvdA wil geen RVD-tweets over koningin

De PvdA wil opheldering van premier Rutte over de acties die de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) ondernam na berichtgeving in de Volkskrant over landgoed De Horsten in Wassenaar. „Normaal bemoeien we ons niet met deze zaak”, zei Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) vandaag tijdens een debat over het koningshuis. „Maar de acties van de RVD nopen ons er nu wel toe.”

De RVD publiceerde op de website van het Koninklijk Huis een geredigeerde versie van een Volkskrantbericht, waarin werd gemeld dat prins Willem-Alexander twee boerderijen zou willen slopen op het koninklijke landgoed. Begin deze maand volgde een tweet van de RVD: „Zal de Volkskrant een keer ophouden met publiceren onjuiste info? Niet Prins maar Koningin vraagt vergunningen aan.” De werkwijze van de RVD draagt volgens de PvdA niet bij aan „het gezag van de Rijksvoorlichtingsdienst en van het Koninklijk Huis”. De partij wil dat Rutte de dienst opdraagt te stoppen met „deze manier van communiceren”. (ANP)