Prinsesje is vermoeide heldin

Richting West. Regie: Nicole van Kilsdonk. Met: Susan Visser, Stefan Rokebrand, Koen Borkent, Viggo Waas, Annemarie Prins. In: 7 bioscopen.

Claire is het soort vrouw dat sinds kort een King Louie-vrouw heet: stoere laarzen, verwarde haren, gebloemd flodderjurkje. Ze is gescheiden en racet op haar fiets van hot naar her.

Heel veel meer gebeurt er niet in de fragiele nieuwste film van Nicole van Kilsdonk, die furore maakte met kinderfilms als Johan en Hoe overleef ik…? Maar veel meer is niet nodig om deelgenoot te worden van het hectische leven van een van die overwerkte dertigers die proberen te veel ballen in de lucht te houden. In minimale sfeerbeelden probeert Van Kilsdonk te ontsnappen aan deze chaos door te tonen wat er tussen de bedrijven door gebeurt.

De timing van Richting West is perfect. Je zou Claire de antithese kunnen noemen van de ‘verwende prinsesjes’ die Elma Drayer onlangs opvoerde. Claire mag dan graag uit haar vensterbank annex torenraam uitkijken over Rotterdam, wachtend op de prins in de persoon van de leuke verwaaide jongensman met bindingsangst, ze is eerder de ‘vermoeide heldin’ waarover Nicolien Bot dit najaar schreef.

    • Dana Linssen