Postbodes gaan opnieuw staken

De postbodes van TNT gaan volgende week donderdag en vrijdag – 25 en 26 november – opnieuw staken. Dat heeft vakbond AbvaKabo FNV gisteren tijdens de eerste stakingsdag in Den Haag bekendgemaakt.

De tweede staking, die dit keer 48 uur zal duren, komt voor TNT Post niet helemaal onverwachts. De vakbonden dreigden al eerder met vervolgacties. Ze willen dat TNT opnieuw naar de reorganisatieplannen kijkt. Daarbij zullen in ruim twee jaar tijd 11.000 arbeidsplaatsen verdwijnen, waarvan 3.100 gedwongen ontslagen. Dat zijn er te veel, vinden de bonden. Zij willen bovendien dat TNT de reorganisatie over een langere periode uitsmeert om het aantal ontslagen zoveel mogelijk te beperken.

Het postbedrijf heeft de vakbonden gevraagd opnieuw te komen praten over andere oplossingen. Directievoorzitter Harry Koorstra denkt daarbij in eerste instantie aan een gesprek over de arbeidsvoorwaarden. Als de postbodes akkoord gaan met een verlaging van de lonen, kan het aantal gedwongen ontslagen volgens hem fors omlaag worden gebracht.

De kans is klein dat de vakbonden op dit aanbod ingaan. Anderhalf jaar geleden werd loonsverlaging in ruil voor werkzekerheid al door een meerderheid van de postbodes afgewezen. Bestuurder Peter Wiechmann van AbvaKabo FNV noemt de poging van Koorstra dan ook bij voorbaat „vrijwel kansloos”.

De voorbereidingen op de tweede staking zijn inmiddels in gang gezet. Gisteren legden ruim 8.000 postbodes het werk neer, waardoor er geen post werd bezorgd. Voor volgende week verwachten de bonden minstens zoveel stakers. „De vechtlust is ongekend hoog”, zegt bestuurder Inge Bakker van CNV Publieke Zaak. TNT „betreurt” de nieuwe staking, zegt een woordvoerder. „Hiermee los je het probleem niet op. Wij willen graag praten, in plaats van actievoeren. Bovendien hebben we nog geen officiële aanzegging gehad van deze staking. Dat was wel netjes geweest.”