Ook eind volgende week geen postbezorging

Vakbond Abvakabo heeft aangekondigd dat er, net als gisteren, ook op donderdag 25 en vrijdag 26 november geen post bezorgd zal worden. TNT Post is verrast. „We hebben daar nog geen aanzegging van gekregen; dat was wel netjes geweest”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Volgens de stakende postbodes stoot TNT zelf werk af naar dochterondernemingen waar postbezorgers het werk doen voor minder. TNT heeft nog ongeveer 12.500 postbodes in dienst. Zij werken meestal fulltime, anders dan de postbezorgers die parttime in dienst zijn. Postbezorgers sorteren niet, zij brengen alleen de post rond die hun bij de sorteercentra wordt aangereikt.

Het postbedrijf zelf zit intussen klem tussen het boze personeel en de vakbonden aan de ene kant en de toenemende druk van aandeelhouders, concurrenten en afnemende postvolumes aan de andere kant. Minder mensen ontslaan is geen optie, liet directievoorzitter Harry Koorstra al weten.

Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, CDA) zei gisteren dat het kabinet zich niet met de reorganisatie van TNT Post gaat bemoeien, omdat het een private onderneming is.

Wel zegt hij de zorgen van het TNT-personeel te begrijpen. „Dat is ingrijpend en pijnlijk.” Maar volgens de staatssecretaris is de wereld van post, internet en e-mail volop in beweging. „Mensen sturen meer mails en minder kaarten, bankzaken doen we op de computer”, aldus Bleker.

Zeker achtduizend postbodes waren volgens de bonden gisteren uit het hele land naar het hoofdkantoor van het postbedrijf gekomen om te protesteren tegen de 3.100 gedwongen ontslagen.