‘Nederland krijgt WK 2018 niet toegewezen’

Het bod van Engeland
Het bod van Engeland

Volgens rapporten van de FIFA maakt Engeland de meeste kans op organisatie van het WK voetbal van 2018. Het voorstel van Nederland en België maakt weinig kans: de wereldvoetbalbond is niet onder de indruk van onze trainingsaccomodaties en het hotelaanbod. Bovendien geeft onze regering te weinig garanties.

Enige scepsis over de berichtgeving is op z’n plaats: die komt uit Engeland, waar de wens misschien vader van de gedachte is: ‘wij kunnen volgende week al beginnen’. De FIFA schat het risico bij toewijzing aan Engeland, Rusland en Spanje/Portugal in op ‘laag’. Bij Nederland/België is het risico ‘medium’.

Voor elke kandidaat somt het rapport voor- en nadelen op:

  • Engeland: goed transport, stadions, veiligheid en ‘voetbalerfgoed’, maar nog te weinig accommodaties en hotels.
  • Spanje/Portugal: dezelfde voordelen als Engeland, behalve dat een goed veiligheidsplan ontbreekt. Het co-hosten heeft bovendien geen voorkeur.
  • Rusland: dertien nieuwe stadions gepland, maar worstelt met transport (en moet die stadions dus nog wel bouwen).
  • Nederland/België: goede stadions, maar te weinig hotels en trainingsaccommodaties. Ook hier speelt het co-hosten een rol en de FIFA vindt dat het te weinig garanties krijgt van onze regering.

De WK’s van 2018 en 2022 worden op 2 december toegewezen. Voor 2022 is een soortgelijke vergelijking opgemaakt, maar er zijn nog weinig doorslaggevende voorkeuren in de keuze tussen de VS, Qatar, Australië, Japan en Zuid-Korea.

Update 12:56: Volgens Harry Been van het HollandBelgium Bid is dat voorstel zeker niet kansloos. ‘Wij hebben het rapport ook gelezen en zijn er tevreden mee. De kritiekpunten zijn niet nieuw en zijn ingebouwd in ons verhaal. De FIFA roemt de korte afstanden en de uitstekende infrastructuur.’

    • Peter Zantingh