Legerleiders claimen macht in Madagaskar

Andry Rajoelina, aan de macht in Madagaskar na een staatsgreep in 2009

Een groep van twintig hoge militaire functionarissenn Madagaskar heeft vandaag alle regeringsinstellingen ontbonden. Kolonel Andrianasoavina verklaarde dat ‘een legerraad voor het welzijn van de bevolking’ is uitgeroepen om het land te runnen.

In Madagaskar werd vandaag een omstreden referendum gehouden dat Andry Rajoelina, president sinds een staatsgreep in maart van vorig jaar, steviger aan de macht moest helpen. Daarvoor moest de wettelijke minimumleeftijd voor een president van 40 omlaag naar 35. Rajoelina is pas 36.

‘Waar deze staatsgreep vandaan komt is mij een raadsel’, zegt NRC-correspondent Peter Vermaas vanuit Zuid-Afrika. ‘Andrianasoavina is een van de mannen die vorig jaar juist hielp om Rajoelina aan de macht te krijgen.’ Wel stipt hij aan dat de vorige president, Marc Ravalomanana, het referendum wilde boycotten. Via het referendum wilde Rajoelina tevens afdwingen dat een president voortaan minimaal zes maanden lang voordat verkiezingen plaatsvinden in Madagaskar moet hebben gewoond. Ravalomanana verblijft in ballingschap in Zuid-Afrika.

De legertop in Madagaskar heeft inmiddels een spoedbijeenkomst belegd. ‘Bij muiterij moeten we ingrijpen’, stelde een generaal van de militaire politie. Hij zei politieke gevangenen te willen bevrijden en riep ze op ‘weer aan het werk te gaan om het land te redden’.

    • Peter Zantingh