Leger VS blij dat wij weg zijn uit Uruzgan, zegt Woodward

Award winning political author and Washington Post reporer Bob Woodward delivers remarks as keynote speaker at the 2010 Military Editors & Reporters Conference, November 5, 2010, at the American University Washington College of Law in Washington, DC. AFP Photo/Paul J. Richards
Award winning political author and Washington Post reporer Bob Woodward delivers remarks as keynote speaker at the 2010 Military Editors & Reporters Conference, November 5, 2010, at the American University Washington College of Law in Washington, DC. AFP Photo/Paul J. Richards Bob Woodward. (Foto AFP)

Officieel willen de Verenigde Staten ons graag weer in Afghanistan hebben. Maar de Amerikaanse krijgsmacht zat er niet mee dat Nederland zijn troepen terugtrok uit de Afghaanse provincie Uruzgan. Sterker nog, de legerleiding juichte het toe, omdat er voor de VS meer armslag kwam voor militaire operaties.

Dat zegt Watergate-journalist Bob Woodward in een interview met onze correspondent in Washington Tom-Jan Meeus, naar aanleiding van Woodwards boek Obama’s oorlogen. De val van het kabinet Balkenende IV over de verlening van de missie in Afghanistan was volgens Woodward “niet echt” een thema voor de beslissers in het Witte Huis.

Woodward vertelt:

“Petraeus zegt op een gegeven moment in een van die vergaderingen dat buitenlandse troepen niet erg belangrijk zijn voor hem. Obama reageert daar scherp op: ‘Je hebt onze bondgenoten niet te kleineren.’ Maar de generaals hebben altijd het gevoel gehad dat ze geen controle konden krijgen over buitenlandse troepen.”

Volgens Woodward zijn Amerikaanse generaals “control freaks”:

“Wat de Nederlanders konden doen, en hoe ze het deden, moest steeds door het Nederlandse ministerie van Defensie geaccordeerd worden. Amerikaanse generaals willen gezag hebben. Het weerspiegelt een arrogantie waarbij Amerika het centrum van de wereld is. En de Amerikaanse militairen in Afghanistan willen controle over de mensen met wie ze werken.”