Kritiek op M-Oosten om dienstmeisjes

De Indonesische president Yudhoyono eist naar een diepgaand onderzoek naar de „extreme mishandeling” van een Indonesisch dienstmeisje in Saoedi-Arabië. Het 23-jarige meisje, dat bij particulieren werkte, was door haar werkgever met een schaar en een strijkbout bewerkt en liep ernstige verwondingen op, onder andere aan haar gezicht. Van Saoedische zijde is een onderzoek toegezegd.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft gisteren de landen in het Midden-Oosten opgeroepen de gastarbeiders beter te behandelen. In landen als Saoedi-Arabië en Koeweit werken tienduizenden vrouwen uit Zuid-Aziatische landen als India, Indonesia, Sri Lanka en de Filippijnen als dienstmeisje. De vrouwen zijn vaak rechteloos en staan bloot aan mishandeling, seksuele uitbuiting en wanbetaling, aldus Human Rights Watch.

De organisatie onderzocht afgelopen maanden de mishandeling van twee Sri-Lankese dienstmeisjes, die met spijkers waren bewerkt. De incidenten deden zich voor in Saoedi-Arabië en Koeweit.

Het gaat volgens de mensenrechtenorganisatie waarschijnlijk om het topje van de ijsberg.

Gastarbeiders hebben juridisch weinig mogelijkheden om verhaal te halen. Zo gelden de arbeidswetten in Koeweit, waar meer dan tienduizend Aziatische vrouwen werken, niet voor gastarbeiders. Immigratiewetten zijn erop gericht om „vluchten” te voorkomen en verbieden de immigranten van baan te wisselen zonder toestemming van hun werkgever. (BBC, Reuters)