Kort nieuws Buitenland

Italië: 14 december wordt over lot van Berlusconi beslist

Rome, 17 nov. Op 14 december wordt het lot van premier Berlusconi beslist. Dan moet blijken of zijn regering nog een meerderheid in het parlement heeft. De vertrouwensstemmingen in Senaat en Huis van Afgevaardigden zijn gepland na de eindstemming over de begroting voor 2011, drie dagen eerder. Berlusconi’s bondgenoot Fini had deze zomer met hem gebroken en heeft maandag zijn vier vertegenwoordigers in het kabinet teruggetrokken. Ook op 14 december moet het Constitutionele Hof uitspraak doen over de grondwettigheid van een wet die vervolging van hoge regeringsfunctionarissen met maximaal 18 maanden opschort. Tegen Berlusconi lopen nog rechtszaken op verdenking van onder meer corruptie. (Reuters, AFP)

Hongarije: macht van Hof ingeperkt

Boedapest, 17 nov. Het Hongaarse parlement heeft gisteren met grote meerderheid ingestemd met een wet die de bevoegdheden van het Constitutioneel Hof fors inperkt. De wet, die het het Hof onder meer onmogelijk maakt om bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen of -verlagingen af te keuren, is ingediend door Fidesz, de partij van premier Orbán. Die partij beschikt over een tweederde meerderheid in het parlement. Volgens de oppositie en rechters is Orbán bezig de democratie aan te tasten en zijn macht te vergroten. (Reuters)

Protest Parijs tegen incident in Iran

Parijs, 17 nov. Frankrijk heeft gisteren bij Iran geprotesteerd tegen geweld door „niet-geïdentificeerde veiligheidsdiensten” bij de toegang tot de residentie van zijn ambassadeur in Teheran. Daarbij werden, zo zei een Franse regeringswoordvoerder, gasten van de ambassadeur opgepakt. De ambassadeur had een concert van klassieke Iraanse muziek in zijn residentie georganiseerd. De laatste maanden heeft zich een serie geweldsincidenten voorgedaan bij ambassades, onder andere die van Nederland en Groot-Brittannië. Teheran beschuldigt sommige buitenlandse ambassades van steun aan de oppositie. (AFP)

Tachtig arrestaties in Balkanlanden

Belgrado, 17 nov. In verschillende Balkanlanden en in Italië zijn circa tachtig mensen die vermoedelijk betrokken zijn bij de georganiseerde misdaad. Dat heeft de politie in Servië gisteren bekendgemaakt. De verdachten werden behalve in Italië gearresteerd in Montenegro, Slovenië en Servië. Allen zouden banden hebben met de Servische maffiabaas Darko Saric, die al een jaar op de vlucht is. Zijn organisatie zou cocaïne uit Latijns-Amerika naar Europa smokkelen. Servië wil lid worden van de EU. De EU stelt als voorwaarde dat Servië de misdaad strenger aanpakt. (VIP)

Israël gaat deel Ghajar ontruimen

Jeruzalem, 17 nov. De Israëlische regering heeft vandaag een plan goedgekeurd om haar troepen terug te trekken uit het noordelijke deel van het dorp Ghajar op de grens met Libanon. Er is nog geen datum bepaald voor de terugtrekking. Daarover wordt eerst overleg gepleegd met UNIFIL, de vredesmacht van de Verenigde Naties in Zuid-Libanon. Israël bezette de noordelijke helft tijdens de oorlog tegen de Libanese organisatie Hezbollah in 2006. Het zuiden van het dorp blijft in Israëlische handen. De inwoners van Ghajar zijn bang van elkaar te worden afgesneden. (Reuters)

‘Medvedev wil nieuwe landkaart’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 17 nov. President Medvedev wil de kaart van Rusland drastisch hertekenen. Dat berichtte de onafhankelijke krant Vedomosti gisteren op basis van een gelekt overheidsdocument. Daarin staat dat Medvedev de administratieve indeling van zijn land ingrijpend wil veranderen. Zo zouden de nu 83 regio’s moeten opgaan in 20 superdistricten geconcentreerd rond grote steden. Officieel moet dat leiden tot modernisering van Rusland. Medvedev wil dat meer mensen naar grote steden trekken, terwijl de ontwikkeling van kleine steden en dorpen geen prioriteit meer krijgt. Medvedev heeft eerder gouverneurs in de regio’s vervangen om de controle van het Kremlin over de regio’s te versterken.