Kort nieuws Binnenland

Zorginstellingen A’dam schenden Mededingingswet

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 17 nov. Een groep zorginstellingen in Amsterdam heeft van 2005 tot begin 2010 in strijd met de Mededingingswet gegevens uitgewisseld over hun geneeskundige verrichtingen en marktstrategieën. Dat heeft toezichthouder NMa bekendgemaakt. Betrokken bij het verboden overleg waren onder meer AMC, VU Medisch Centrum, Slotervaartziekenhuis, BovenIJ Ziekenhuis, Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis en Lucas Andreas Ziekenhuis. Ze waren lid van de stichting Sigra, die deze gegevens verzamelde. De NMa deelt geen boete uit als de instellingen binnen zes weken een verklaring ondertekenen waarin ze beloven dit soort concurrentiegevoelige gegevens niet meer uit te wisselen, tenzij de data ouder zijn dan een jaar of zijn geanonimiseerd.

Grote hbo’s scoren krappe voldoende

Den Haag, 17 nov. De grote hbo-opleidingen in Nederland krijgen een krappe voldoende op basis van studentenoordelen, slagingskans en studietempo van studenten, oordelen van deskundigen en cijfers over contacturen en groepsgrootte. Kleinere hogescholen komen een stuk hoger uit. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Keuzegids Hbo Voltijd 2011. Van de grote hogescholen krijgt Avans het beste cijfer, een 6,6. Onderaan de lijst staan INHolland en Hogeschool Utrecht met beide een 5,5. De particuliere kleine hbo IVA Driebergen krijgt een 9,2, net als de pabo-opleiding KPZ Zwolle. Van de middelgrote hogescholen is de Christelijke Hogeschool Ede koploper met een 7,9. (ANP)

Dode in Eindhoven bij schietpartij

Eindhoven, 17 nov. Bij een schietpartij op de Venuslaan in Eindhoven is afgelopen nacht een man om het leven gekomen. Hij werd dood op straat aangetroffen tussen enkele geparkeerde auto’s, nadat rond middernacht schoten waren gehoord. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De politie heeft sporenonderzoek verricht in de buurt van het lichaam. De politie heeft niets bekendgemaakt over de identiteit van het slachtoffer. (ANP)

Instabiele kraan gedemonteerd

Den Bosch, 17 nov. De demontage van een instabiele hijskraan in Den Bosch is goed verlopen, zo heeft de politie vanochtend bekendgemaakt. Gisteravond werd ontdekt dat één van de heipalen was weggezakt onder een hijskraan op een bouwterrein bij het Stedelijk Museum en het Noordbrabants Museum. Omdat het gevaar bestond dat de 45 meter hoge kraan zou omvallen, werden in een straal van honderd meter 150 omwonenden geëvacueerd. Ze mochten vanochtend weer naar huis. (ANP)