Kopten belaagd in Zuid-Egypte

Na geruchten over een verhouding tussen een koptische – christelijke – man en een islamitisch meisje heeft een menigte van honderden moslims in de nacht van maandag op dinsdag tien tot twintig huizen van kopten in een dorp in het zuiden van Egypte aangestoken.

Egypte heeft een christelijke minderheid van 7 tot 10 miljoen zielen, rond de 10 procent van de bevolking. Met name in gebieden waar een aanzienlijke minderheid christelijk is, doen zich regelmatig incidenten voor. Aanleiding zijn vaak geruchten over seksuele relaties tussen moslims en christenen of conflicten over land of over de bouw van kerken. Mensenrechtengroepen zeggen dat aanvallen op kopten toenemen.

Volgens christelijke bronnen begon de aanval in het dorp Al-Nawahid in de provincie Qena maandagavond en duurde die tot dinsdagochtend vroeg. De Egyptische politie heeft het dorp van de buitenwereld afgesloten om te voorkomen dat het geweld zich verspreidt naar omliggende steden en dorpen. Zij meldde gisteren verscheidene arrestaties te hebben verricht. De Egyptische Unie voor Mensenrechten berichtte dat woningen en winkels zijn geplunderd en dat met automatische wapens werd geschoten om de bevolking te intimideren.

Kopten beschuldigen de overheid ervan hun stelselmatig te weinig bescherming te bieden. Toen enkele politiemannen maandagavond de menigte moslims zagen aankomen, vluchtten zij, aldus de woordvoerder van de Unie voor de Mensenrechten.

Al-Qaeda-in-Irak bedreigde twee weken geleden zowel de Iraakse als de Egyptische christenen na een gijzeling door sunnitische extremisten in een kathedaal in Bagdad waarbij tientallen doden vielen. Al-Qaeda eiste de vrijlating van twee islamitische vrouwen die door de Egyptische koptische kerk zouden worden vastgehouden in kloosters. Het zou gaan om de vrouwen van twee priesters die zich tot de islam zouden hebben bekeerd. Gisteren werden in de Noord-Iraakse stad Mosul weer drie christenen vermoord. (AP, AFP, Reuters)