Kees Keukenkluns kookt toch

Als ik aan mijn 17-jarige zelf denk die voor het eerst moest koken, dan zie ik me toch wel erg onwetend in die keuken staan, met de gedeukte aluminiumpannen waarin op een of andere manier aardappelen en spinazie gaar moeten worden gemaakt. Hoe lang kookte je aardappelen? En wat deed je met spinazie voor-ie gekookt

Als ik aan mijn 17-jarige zelf denk die voor het eerst moest koken, dan zie ik me toch wel erg onwetend in die keuken staan, met de gedeukte aluminiumpannen waarin op een of andere manier aardappelen en spinazie gaar moeten worden gemaakt. Hoe lang kookte je aardappelen? En wat deed je met spinazie voor-ie gekookt werd: wassen en snijden?

Als je niets weet is alles moeilijk of onduidelijk. En voor sommige mensen blijft alles dat.

Als je daarentegen een flinke koker en kookboekenlezer wordt, en daar is echt veel voor te zeggen, weet je na een poosje een heleboel. En na nog weer wat langer vergeet je dan hoe weinig je wist en hoe moeilijk het is om te koken als je nergens van weet.

Ook vergeet je hoe moeilijk het is om alles voor het eten op tijd en tegelijk klaar te krijgen, zodat je niet al lang koude vis hebt terwijl de aardappelen nog liggen tegen te stribbelen in de pan.

Het recept zegt achteloos: ‘houd de vis warm’. Jawel, maar hoe? En waar? ‘In de oven’ klinkt als een logisch en eenvoudig antwoord, maar als de oven nog helemaal niet aan stond zal het met dat warm houden niet erg lukken. En hoe warm moet die oven dan zijn? Honderd graden, zeg ik voor eens en altijd, maar de keukenkluns onthoudt zulke dingen meestal niet. Die vraagt elke keer weer opnieuw zenuwachtig hoe dat nu allemaal moet.

Kip met aardappel, ui en rozemarijn

2 rode uien
1 pond vastkokende aardappelen (roseval, nicola’s)
2 bollen knoflook
8 el olijfolie
2 el balsamicoazijn
5 takjes rozemarijn
1 kip (ong. 1,5 kilo) in 8 stukken

Het zal wel niet voor niets zijn dat mensen die niet erg ervaren of gedreven kokers zijn, dikwijls een voorkeur hebben voor het bakken van een taart of cake. Dat is over het algemeen niet zo moeilijk, als er tenminste geen banketbakkersniveau wordt nagestreefd, en een cake of taart heeft het voordeel dat-ie alleen komt. Je hoeft niet op het moment dat de cake klaar is ook met gebakken aardappels op de proppen te komen.

Eenpansgerechten hebben datzelfde gemak. Dit kipje bijvoorbeeld is een fluitje van een cent. Het gaat in de oven met alle bijzaken erbij zodat je echt nergens meer omkijken naar hebt, en dan is het toch een leuk aantrekkelijk kippetje geworden. Een beetje gezellige sla erbij (bijvoorbeeld: gescheurde groene sla, de pitjes van een halve granaatappel, een halve in stukken gesneden avocado, aangemaakt met olie, mosterd en azijn, en peper en zout natuurlijk) en klaar is Kees. Trots staat hij naast de ovenschotel. Misschien bakt Kees Keukenkluns (m/v) zelfs nog wel een cake als hij ziet met hoeveel gemak hij het hoofdgerecht op tafel brengt…

Zet de oven op 200 graden. Snij de rode uien in ongeveer tien partjes per ui. Borstel de aardappelen schoon, ze hoeven niet geschild, en snijd ze overdwars in dikke plakken van ± 1 cm. Haal de teentjes knoflook los, maar pel ze niet. Verspreid de aardappelen, knoflook en uien over de bodem van een bakblik. Bestrooi ze met zout en peper en strooi er de naaldjes van de rozemarijntakjes overheen. Giet er de olie en de balsamico over en hussel met de handen goed door elkaar.

Wrijf de stukken kip in met peper en zout en leg ze op de aardappelen en uien. Zet de hele schaal in de oven en bak zo’n 45 minuten.

Dat is alles. Vergeet niet de teentjes zacht geworden knoflook uit te drukken bij de stukjes aardappel.

    • Marjoleine de Vos