Internationaal kort

Oppositieleider Alpha Condé wordt nieuwe president van Guinee

Door onze correspondent

ABIDJAN. Oppositieleider Alpha Condé wordt de nieuwe president wordt van het West-Afrikaanse land Guinee. De 72-jarige Condé kreeg 52 procent van de stemmen in de tweede ronde. Zijn rivaal, ex-premier Cellou Dalein Diallo, bleef daar met 48 procent net onder. Al voor het bekendmaken van de uitslag ontstonden opstootjes in de hoofdstad Conakry, omdat Dalein Diallo bewijs zei te hebben dat in sommige kiesdistricten fraude was gepleegd. Aanhangers van Dalein Diallo wierpen wegversperringen op en bekogelden de politie met stenen. De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, heeft de kandidaten gevraagd de uitslag te respecteren. Alpha Condé vertegenwoordigt de Malinké, een van de drie belangrijke stammen van Guinee. Hij probeert al sinds de jaren tachtig president te worden en staat bekend als een uiterst koppige en autoritaire man. Condé, die rechten heeft gestudeerd, heeft onder andere gezegd dat hij de zieltogende economie gaat aanpakken. Het was de eerste keer sinds de onafhankelijkheid in 1958 dat Guinee democratische presidentsverkiezingen organiseerde, na het overlijden van de wispelturige despoot Lansana Conté, die 24 jaar aan de macht was geweest.

Intimidatiecampagne tegen advocaten Iran

Door onze correspondent

TEHERAN. In Teheran is het proces begonnen tegen de prominente Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh op beschuldiging van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. De rechtszaak is onderdeel van een groeiende intimidatiecampagne tegen advocaten die invloedrijke oppositieleden verdedigen, zeggen andere advocaten. Vlak voor haar arrestatie in september probeerde Sotoudeh (47) de verdediging van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami op zich te nemen. Bahrami wordt sinds december 2009 in Teheran vastgehouden op verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten. De rechtszaak valt samen met de arrestatie van vijf advocaten die net als Sotoudeh worden beschuldigd van bedreiging van de nationale veiligheid. In totaal zijn de afgelopen maanden tien mensenrechtenadvocaten opgepakt of voor langere tijd gevangen gezet. Daarnaast zijn enkele advocaten het land ontvlucht. „Onze onafhankelijkheid wordt ondermijnd, obstakels worden gecreëerd om te voorkomen dat we ons werk doen”, zegt advocaat Farideh Gheyrat. „Alle wetten die ons als advocaten beschermen, worden overtreden.”