Intel steunt Layar, augmented reality uit Nederland

Goed nieuws voor Layar, de augmented reality applicatie voor smartphones. De Nederlandse ontwikkelaar van deze app krijgt een nieuwe investering van 10 miljoen euro van Intel Capital. Het Amsterdamse bedrijf opent een nieuwe vestiging in Silicon Valley, de plek die nu bruist van de mobiele internettoepassingen.

Voor degene die later inschakelde: augmented reality (‘toegevoegde realiteit’) is een virtuele uitbreiding van de werkelijkheid, gezien door de camera en het scherm van je smartphone. Je richt de camera van je telefoon op een object of een een landschap, en daar wordt dan een extra laag aan toegevoegd. De data past zich aan op je exacte locatie, dankzij het gebruik van GPS-gegevens, kompas en andere sensoren. Dat is leuk voor spelletjes maar ook voor serieuze toepassingen. Layar is momenteel geschikt voor iPhone en Android maar werkt ook aan een versie voor Symbian.

“Augmented Reality staat nog in de kinderschoenen”, schrijft oprichter Raimo van der Klein. Hoe gaat de wereld er in de toekomst uit zien als je je hele leven door een augmented reality bril kijkt? Deze science fiction-video geeft alvast een angstaanjagend voorproefje hoe we straks als een variant op Alien, RoboCop en Terminator door het leven gaan.

[vimeo]http://vimeo.com/8569187[/vimeo]

Uitleg over Layar:

    • Marc Hijink