In shock haal je van alles door elkaar

Sietske H. uit Nij Beets verstopte vier babylijkjes in koffers bij haar op zolder.

Gisteren diende de pro-formazitting in Leeuwarden.

Omdat ze bang was dat haar aanstaande bevallingen ontdekt werden, heeft Sietske H. (26) uit het Friese dorp Nij Beets haar vier baby’s gedood. Dat werd gisteren bekend, op de pro-formazitting voor de Leeuwarder rechtbank.

Sietske H. wordt verdacht van moord danwel doodslag op haar vier pasgeboren baby’s, die ze baarde tussen juni 2003 en juni 2009. Het betrof drie meisjes en een jongetje. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt H. ervan de baby’s door verstikking om het leven te hebben gebracht. Ze zou daarvoor drie keer haar handen hebben gebruikt, en bij het eerste meisje een kussen. Daarna stopte ze de babylijkjes in vuilniszakken en verstopte die in vier koffers op zolder van de woning in Nij Beets, waar ze met haar ouders woonde. Die zouden niet op de hoogte geweest zijn van haar zwangerschappen.

De officier van justitie hield de zaak gistermiddag direct aan. Het OM wacht op de resultaten van de psychiatrische observaties van het Pieter Baancentrum in Utrecht; daar kan H. naar verwachting volgende maand terecht. De inhoudelijke zitting staat gepland op 19 april 2011.

De advocaat van Sietske H. hekelde gisteren de handelwijze van het OM, dat een week na aanhouding al een persbericht uitgaf, waarin stond dat H. bekend had vier keer zwanger te zijn geweest. Volgens de advocaat van de verdachte, Barbara Klunder, was „meer prudentie” op zijn plaats geweest. „Op het politiebureau zat een hevig geëmotioneerde verdachte die in shock was, en daardoor data en gebeurtenissen door elkaar haalde.”

Volgens de advocaat legde haar cliënt verklaringen af waarvan het de vraag is of die klopten, gezien de shocktoestand waarin ze verkeerde. Ook zei de advocaat dat het niet zeker is dat de baby’s levend ter wereld zijn gekomen. Het OM stelde eerder dat daarvoor wel degelijk bewijzen zijn.

Sietske H. werd afgelopen augustus aangehouden. Haar werkgever, een tandarts uit Beetsterzwaag, had kort daarvoor melding gemaakt bij de politie van mogelijke verdwijning van haar pasgeboren kinderen. H. werd vervolgens op het politiebureau uitgenodigd en verklaarde daar dat ze de kinderen ter adoptie had afgestaan. Toen ze daarvoor geen bewijzen kon laten zien, is ze gearresteerd. Het OM verklaarde vorige week dat H. alleen gehandeld heeft en enige verdachte is.

    • Karin de Mik