Hbo: hoe kleiner, hoe beter?

Kleinere hogescholen zijn beter dan grote. Dat suggereert de vandaag gepresenteerde HBO Keuzegids 2011. Maar hoe moeten we die cijfers interpreteren?

Keuzegidsen als deze suggereren een precisie die je niet kunt waarmaken. Ze zijn een handvat voor ouders en scholieren. Het gaat om cijfers achter de komma, dat is marginaal. Wat zegt het als je van een 6,9 naar een 7,1 gaat? Dat vraagt Bart Funnekotter, redacteur hoger onderwijs bij NRC, zich hardop af.

Avans is volgens de makers van de gids een grote hogeschool. Met een 6,6 scoort het instituut het hoogst van alle ‘leerfabrieken’.  Kleintjes als IVA Driebergen (particulier) en de pabo in Zwolle (katholiek) zijn goed voor een 9,2.

Kleiner is niet altijd beter
Doekle Terpstra van de HBO Raad zei vorige maand nog in NRC Handelsblad: “Kleiner is niet altijd beter. Daarvoor is geen bewijs. Wij onderzoeken regelmatig de tevredenheid onder studenten. Bij de scholen die het best scoren, zitten ook instellingen met meer dan 15.000 studenten. En bij de scholen die het het slechtst doen, zitten bijvoorbeeld een paar kleine pabo’s.”

De tijd dat scholen wakker liggen van ranglijsten is voorbij, meent Bart Funnekotter. Toch zullen de Hogeschool Utrecht en INHolland vandaag niet de polonaise lopen. Met een 5,5 staan zij onderaan de lijst.

    • Jules Seegers