Economie kort

Maxeda verkoopt de Bijenkorf aan Selfridges Group

AMSTERDAM. Warenhuis de Bijenkorf gaat in andere handen over. Het warenhuis wordt voor een onbekend bedrag verkocht aan de Selfridges Group, een dochteronderneming van het Canadese Wittington Investments. Eigenaar Maxeda Retail Group heeft de voorgenomen verkoop gisteren bekendgemaakt. Volgens het management van de Bijenkorf en Maxeda biedt de Selfridges Group de meeste expertise en mogelijkheden om de strategie van de Bijenkorf verder te ontwikkelen. Selfridges is een familiebedrijf met warenhuizen als Selfridges in het Verenigd Koninkrijk, Brown Thomas in Ierland en Holt Renfrew in Canada. De transactie zal nog voor advies worden voorgelegd aan de vakbonden en de ondernemingsraad. Ook is nog goedkeuring nodig van de mededingingsautoriteiten. De Bijenkorf is met twaalf vestigingen in Nederland de grootste warenhuisketen in het luxere segment. De groep wil zich de komende tijd verder ontwikkelen met de komst van nieuwe luxemerken. Ook is de strategie erop gericht om de bestaande vestigingen verder uit te breiden en te investeren in de webshop. (ANP)

Ierse crisis bedreigt toekomst eurozone

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De eurozone zal niet overleven als de actuele schuldencrisis niet snel opgelost kan worden. Dat zei Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, gisteren. „We zitten in een overlevingscrisis. We moeten samenwerken om de eurozone te laten overleven. Want als de eurozone niet overleeft, zal de Europese Unie niet overleven”, zei Van Rompuy tijdens een vergadering van ministers van Financiën uit de eurolanden. De ministers van Financiën willen dat het noodlijdende Ierland een beroep doet op het noodfonds van 750 miljard euro van EU en het IMF. Maar anders dan in Portugal, waar de regering erkende dat het land hulp nodig kan hebben, blijft Ierland erbij dat het zelf de problemen kan oplossen. Ierland probeert bij de EU wel hulp te krijgen voor zijn zieltogende bankensector. Van algemene steun om de Ierse financieringsproblemen op te lossen, wil Dublin niets weten. Die zou gepaard gaan met door Brussel en de ECB opgelegde hervormingen en saneringen. „We moeten met onze partners over bankensteun praten, om te bezien hoe we de stabiliteit van de bankensector in de eurozone kunnen ondersteunen”, zei de Ierse premier Brian Cowen maandag al.

Rabo: huizenprijzen dalen nog steeds licht

UTRECHT. De Rabobank verwacht dat de daling van de huizenprijzen over heel 2010 gerekend uitkomt op 2 procent en dat de prijs van de gemiddelde bestaande koopwoning volgend jaar nog met 1 procent omlaag gaat. Inmiddels zijn zes kwartalen van dalende huizenprijzen gevolgd door twee kwartalen van stijgende prijzen. Dat wijst op „nagenoeg stabiliserende prijzen”, aldus de bank. In het derde kwartaal van 2010 liet de Prijsindex Bestaande koopwoningen van het CBS en het kadaster een toename zien van 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal van dit jaar was die stijging 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het aantal transacties zal dit jaar en volgend jaar licht stijgen. De vraag naar woningen neemt enigszins toe, doordat er „voorlopig duidelijkheid” is over de aftrek van de hypotheekrente, de werkloosheid daalt en de hypotheekrente historisch gezien laag is, aldus de Rabobank. (ANP)