ECN schrapt honderd banen

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten schrapt honderd van de zevenhonderd banen omdat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bezuinigt op onderzoeksubsidies.

Dat heeft het ECN, het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op energiegebied, bekendgemaakt. Per 1 januari valt 8 miljoen euro aan subsidie weg. Dit heeft, volgens ECN, tot gevolg dat ook inkomsten uit samenwerkingsprojecten en opdrachten zullen wegvallen. Dat zal volgend jaar leiden tot een omzetverlies van 13 miljoen euro. De directie gaat ervan uit dat daardoor honderd banen geschrapt moeten worden en dat gedwongen ontslagen niet te vermijden zijn.

ECN ontvangt, volgens het ministerie, structureel bijna 23 miljoen euro aan subsidie voor innovatieonderzoek. Het bedrag van 8 miljoen euro was, zo zegt een woordvoerder van het ministerie, een tijdelijke subsidie die nu wordt geschrapt. „Dat is geen nieuw beleid van het huidige kabinet, maar zat al in de pijplijn”, aldus de woordvoerder.

ECN gaat zich op de kernactiviteiten wind, zon, biomassa en procestechnologie concentreren. Het onderzoek richt zich op een veilige, betrouwbare en milieuvriendelijke energievoorziening.

In maart 2010 zei toenmalig demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) dat de subsidies voor duurzame energie op een nieuwe leest moeten worden geschoeid. Van der Hoeven wil een einde maken aan de exploitatiesubsidies, maar wel innovatie stimuleren. Het nieuwe kabinet volgt dit beleid.