Dokter met paranormale gave

El mal ajeno. Regie: Oskar Santos. Met: Eduardo Noriega, Belén Rueda, Angie Cepeda. In: 5 bioscopen. ***

Diego is een afgestompte dokter die werkt met terminale patiënten. Op een dag verwijt een verbitterde man hem dat hij tekortschiet, waarna hij Diego neerschiet en vervolgens zelfmoord pleegt. Sindsdien heeft Diego een gave: als hij ten dode opgeschreven patiënten aanraakt, genezen ze. Een vloek of een zegen?

De Spaanse film El mal ajeno is een ambitieuze ensemblefilm die zich vooral afspeelt in het ziekenhuis. Debuterend regisseur Oskar Santos introduceert in de openingsscène alle belangrijke personages – en dat zijn er nogal wat. Ze hebben allemaal een specifiek probleem, en dat geldt ook voor Diego. Het maakt de film nogal overvol en in het begin meanderend. Maar als de focus op Diego’s Jezus-achtige genezingscapaciteiten ligt, komt de thematiek scherper in beeld. Kun je het leed van de hele wereld op je nemen of kies je van nature voor diegenen die je na staan? El mal ajeno is soms wat te veel van het goede met al zijn fysieke en emotionele pijn. Of het stompt je af, of je krijgt bewondering voor de schier onmogelijke combinatie van melodrama, ziekenhuisfilm, soap en paranormale triller.

    • André Waardenburg