De totale troost

Weinig gerechten smaken zo troostend als een crumble. Zo’n ovenschoteltje met fruit onder een kruimelig, krokant deeglaagje is bovendien in een handomdraai klaar; naar de bakker fietsen om een tompoes te halen duurt langer. Je kunt je er ook nog eens al je overrijpe peren en niet meer zo knappe appeltjes in kwijt, je huis gaat er lekker van ruiken en wie een crumble wil laten mislukken moet van goeden huize komen. Aan de slag dus.

Er zijn vele variaties in fruit en deeg mogelijk. Afgelopen week zag ik Nigella Lawson er eentje klaarmaken met aardbeien. Dat vond ze zelf geloof ik ook een beetje gek, zo out of season. Maar een crumble kan een hoop hebben: zelfs smakeloze, waterige knoeperds van aardbeien gaan in combinatie met suiker, citroen en deeg ineens enorm troostrijk smaken.

Schil en snijd voor een herfstige variant vijf appels in niet te grote stukken en verwarm die in een pan met wat citroensap en -zest (geraspte schil), bruine basterdsuiker, kaneel en een scheutje cognac of port. Doe er een takje rozemarijn bij en laat alles een paar minuutjes zachtjes stoven. Schep het fruit in een ovenschaal en verwijder de rozemarijn. Leg er nog wat stukken peer bij. Maak een kruimeldeeg door 125 gram koude boter door 200 gram bloem (vervang eventueel een deel door volkorenmeel) en 100 gram rietsuiker te wrijven, tot een grove, klonterige mix. Meng daar naar wens wat fijngehakte nootjes (amandelen, walnoten, hazelnoten) door en een paar eetlepels havervlokken, om de crumble nog krokanter te maken. Ook uiterst geschikt om een schoentje mee te vullen trouwens, deze havervlokken; Amerigo wil ook weleens wat anders dan die eeuwige wortel.

Bedek het fruit met het kruimeldeeg en zet de schaal een half uur in de oven (190 graden). Lekker met slagroom of ijs, maar wie eenmaal een crumble heeft geproefd in combinatie met een traditionele Engelse custard, wil never nooit meer iets anders.

300 ml melk

1 opengesneden vanillestokje

2 eidooiers

1 eetlepel suiker

Klop in een kom de eierdooiers en de suiker goed door elkaar met een garde of een mixer. Verwarm in een pannetje de melk met het vanillestokje tot het net kookt. Giet dan de melk bij de dooiers terwijl u goed (fanatiek) klopt. Giet alles terug in de pan, zet het vuur half hoog en roer een minuut of zes tot de custard dikker begint te worden. Haal de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje.

Roer de custard tijdens het afkoelen af en toe door om velvorming te voorkomen. Serveer voor een totale troostervaring een stuk warme crumble, overgoten met een royale hoeveelheid (afgekoelde) custard.

Roos Ouwehand

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.

    • Roos Ouwehand