De Beatles op iTunes: een (te) late revolutie

Maandag sprongen alle internationale websites van Apple op dezelfde aankondiging: Tomorrow is just another day. That you’ll never forget. Waarom dat was, hoorden we gistermiddag om vier uur: The Beatles staan op iTunes. Voor 1,29 euro per liedje, of gemiddeld 12,99 euro per album.

Maakte dat van gisteren een ‘dag die we nooit zullen vergeten’? Dat valt erg mee. Ja, het heeft (te) lang geduurd voordat The Beatles, vertegenwoordigd door Paul McCartney, Ringo Starr en de weduwes van John Lennon en George Harrison, de stap naar het internet durfden te zetten. De onderhandelingen met Apple lopen al jaren en begonnen stroef omdat Apple Corp. (het management van The Beatles) en Apple (die van iTunes) overhoop lagen over de overeenkomsten in naam en logo, en in welk vaarwater ze zich mochten begeven zonder elkaar in de weg te zitten.

Maar willen liefhebbers die de albums al jaren in huis hebben wéér twaalf euro per stuk betalen om ze naar hun pc te halen? Inmiddels zullen die de cd’s zelf wel naar mp3 hebben omgezet en naar iTunes – of een andere muziekspeler – hebben gesleept.

Toch is het bijzonder dat The Beatles nu legaal te downloaden zijn. De rechthebbenden hebben zich lang verzet tegen de digitalisering van hun muziek en nu is Steve Jobs, zelf groot Beatles-fan, de eerste die ze naar het internet brengt. Daar mag hij best trots op zijn. En de cijfers geven hem gelijk: The Fab Four stonden binnen vierentwintig uur met vier albums in de top-5 van iTunes.

Ook voor platenmaatschappij EMI is het goed nieuws: The Beatles zijn nog altijd een van de best verkopende artiesten ter wereld en EMI, momenteel in zwaar weer, kan een financiële opsteker goed gebruiken. iTunes kan het kanaal zijn waarmee een nieuwe generatie luisteraars wordt bereikt. Bovendien zet dit wellicht de deur open naar andere online muziekdiensten zoals Spotify, waar The Beatles nog ontbreken.

De belangrijkste boodschap van de aankondiging is niet dat we nu allemaal voor het eerst naar The Beatles kunnen luisteren, maar dat ze eindelijk het internet omarmen. Laat of niet, ze zijn van harte welkom.

Peter Zantingh

NRC Digitaal

    • Peter Zantingh