Cruijff zoekt steun bij leden van Lucky Ajax

De leden van Lucky Ajax, inclusief de nieuwe voorzitter Theo van Duivenbode, waren gisteravond totaal verrast toen om half tien Johan Cruijff doodgemoedereerd kwam binnen wandelen op een vergadering van de gezelligheidsvereniging van voormalig eerste-elftalspelers. De voormalige nummer veertien ging op het trainingscomplex de Toekomst al snel in discussie over zijn ideeën om de Amsterdamse club in verval er weer bovenop te helpen. In een column in De Telegraaf suggereerde hij maandag dat er meer oud-voetballers zich verkiesbaar zouden moeten stellen voor de24-koppige ledenraad. Dit orgaan stelt het bestuur aan van de vereniging dat met drie leden zitting heeft in de raad van commissarissen en zou als enige indirect invloed kunnen uitoefenen op de huidige beleidsmakers. Vorige week verkondigde Ajax-voorzitter Uri Coronel dat hij alleen opstapt als de ledenraad dat wil.

Van Duivenbode maakte al een keer eerder mee dat Cruijff plotseling kwam binnenvallen op een vergadering. Dat was in 2007 bij de ledenraad waar Van Duivenbode toen deel uitmaakte. Een jaar geleden stelde hij zich niet meer herkiesbaar. De komst van de voormalige ‘Verlosser’ leverde toen meer publiciteit op, maar leidde niet tot resultaat. „Johan heeft zijn visie gegeven op de gang van zaken bij Ajax”, vertelt Van Duivenbode. „En tevens aangegeven dat hij oud-spelers zoekt om toe te treden tot de ledenraad. Ik laat in het midden of Lucky Ajax daarin een rol gaat spelen.”

De voormalige middenvelder Van Duivenbode benadrukt dat Lucky Ajax een gezelligheidsvereniging is, achttien jaar geleden opgericht door onder anderen Rinus Michels en Piet Keizer. Toch stelde oud-speler Klaas Nuninga maandag in deze krant dat juist deze verzameling van oud-topvoetballers het initiatief zou moeten nemen om kandidaten aan te moedigen toe te treden tot de ledenraad. Zij zijn immers ook lid van Ajax. Van de 24 leden van de ledenraad zijn er elk jaar acht aftredend en al dan niet herkiesbaar. Van Duivenbode: „Het is kort dag. De kandidaten moeten zich voor 30 november aanmelden. Ze dienen een CV te overleggen en twee handtekeningen van andere leden.”

Cruijff noemde deze week ook oud-spelers die in zijn optiek geschikt zouden zijn als kandidaat. Onder hen Edo Ophof, Keje Molenaar, Marc Overmars, Peter Boeve en Tscheu La Ling. Van Duivenbode: „Zover ik weet heeft alleen Molenaar concreet aangegeven zich beschikbaar te willen stellen voor de ledenraad. Het zal voor hem geen problemen opleveren aan de voorwaarden te voldoen. Maar laten we niet vergeten; zelfs al zouden vier oud-voetballers zitting nemen in de ledenraad, dan nog hebben ze in een gezelschap van 24 personen geen meerderheid.”

    • Erik Oudshoorn