CDA-coryfee Bert de Vries stapt uit partij

Oud-fractieleider en voormalig CDA-minister Bert de Vries (72) heeft zijn CDA-lidmaatschap opgezegd. Dat maakte De Vries bekend aan de redactie van het Radio 1-programma Dit is de Dag van de EO.

Dit is de Dag meldt:

Als reden voor zijn vertrek uit het CDA noemt de oud-minister de “verrechtsing van de partij”. Hij zegt zich ‘vervreemd’ te voelen sinds het CDA een gedoogakkoord sloot met de PVV.  “Het partijcongres in oktober vormde de druppel die de emmer deed overlopen”, aldus De Vries tegenover Dit is de Dag. Hij wilde op de radio geen nadere toelichting geven op zijn besluit.
Bert de Vries is de eerste CDA-prominent die er openlijk voor uitkomt zijn lidmaatschap van de partij te hebben opgezegd sinds het CDA regeert met gedoogsteun van de PVV.

De Vries was minister van Sociale Zaken in het derde kabinet-Lubbers en fractievoorzitter van het CDA in de jaren tachtig. Na zijn ministerschap toonde hij zich kritisch over het sociale beleid van het CDA en de kabinetten-Balkenende. Hij schreef daarover het boek ‘Overmoed en onbehagen’ (2005) dat door de CDA-top niet goed werd ontvangen.

    • Marije Willems