Bodyscans toch opgeslagen. Nu 100 beelden op internet

Het Amerikaanse technologieblog Gizmodo.com heeft honderd bodyscans gepubliceerd die abusievelijk zijn bewaard door een gerechtsgebouw in Florida. Nu wordt gevreesd dat ook de meer gedetailleerde ‘striptease’-beelden (zie foto) van luchthavenscanners op straat komen.

Het weblog kreeg de beelden in bezit via een beroep op de Amerikaanse wet openbaarheid bestuur. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft altijd gezegd dat de mogelijkheid om beelden op te slaan standaard uitgeschakeld is. Maar het kan dus wel: zelfs plaatjes versturen is een optie. Voor testdoeleinden en training, gaf een woordvoerder toe aan een congreslid.

Daarvan was in het gerechtgebouw geen sprake: liefst 30.000 beelden van ambtenaren en burgers zijn opgeslagen bij reguliere controles. Gizmodo en andere blogs schreeuwen dat het om ‘naaktfoto’s’ gaat. Maar de scans komen van de Gen 2 millimeter wave scanner: een apparaat dat zulke korrelige beelden aflevert dat een voet meer weg heeft van een pluk watten.

De bodyscanners die sinds dit jaar op luchthavens in gebruik zijn komen wel in de buurt van wat Amerikaanse bloggers een ‘striptease’ noemen. In Engeland heeft een douanier al een aanklacht aan zijn broek omdat hij zijn vrouwelijk collega aan het begluren was toen ze per ongeluk in de scanner stond.

Gizmodo waarschuwt dat beelden van luchthavenscanners ook vroeg of laat op straat komen. Deze Advanced Imaging Technology-scanners (AIT) zijn in tegenstelling tot die in het gerechtsgebouw optioneel: je mag weigeren. Volgens een peiling van CBS News steunt 81 procent van het publiek het gebruik ervan en zou slechts 1 procent in de praktijk kiezen voor wat het ministerie “alternatieve screeningsprocedures” noemt.

Maar over die alternatieve screening is nu ook ophef. Die fouillering is namelijk veel intiemer dan passagiers gewend zijn. Waar de bodyscan een ‘striptease’ wordt genoemd, vergelijkt Kate Hinni, oprichter van de stichting FlyersRights.org, het alternatieve fouilleren met ‘voorspel’. De douanier geeft namelijk geen klopjes meer, maar strijkt met zijn of haar handen over je lichaam. Rosemary Fitzpatrick, verslaggever voor CNN, zei dat een vrouwelijke douanier haar borsten, buik, billen, dijen en kruis heeft aangeraakt. “Ik voelde me hulpeloos, geschonden en vernederd.” Een petitie tegen dit soort fouilleringen en de bodyscanner is inmiddels getekend door 1.575 mensen.

    • Steven de Jong