Bijenkorf in Britse handen

Met de verkoop van De Bijenkorf aan zijn Britse branchegenoot Selfridges nadert de ontmanteling van Vendex KBB haar voltooiing.

En weer eentje verkocht. De totale ontmanteling van het warenhuizenbedrijf Maxeda is weer een stap dichter bij nu De Bijenkorf (omzet 500 miljoen euro) verkocht wordt aan de Britse warenhuisketen Selfridges (2,4 miljard euro).

Na de verkoop van V&D, samen met restaurantketen La Place, aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital komt het deftigste warenhuis van Nederland in buitenlandse handen.

Dat De Bijenkorf naar een buitenlandse eigenaar gaat is misschien niet het meest opmerkelijke. Indirect was het al grotendeels in vreemde handen. De eigenaren van moederbedrijven Maxeda zijn investeringsmaatschappijen KKR, Cinven en Permira. Alleen Alpinvest is een Nederlands fonds.

Wat wel opmerkelijk is, is dat De Bijenkorf niet wordt ingelijfd door het volgende opkoopfonds, zoals wel het geval was bij V&D en La Place, maar door een branchegenoot.

Selfridges wordt de nieuwe eigenaar van De Bijenkorf, maar de Nederlandse keten wordt onderdeel van het imperium van Galen Weston, een succesvolle uitbater van winkelketens.

De Canadees Weston maakte naam door in eigen land in de jaren zeventig de noodlijdende supermarktketen Loblaw te kopen, te saneren en winstgevend te maken. In 2003 kocht Weston het Britse Selfridges voor naar verluidt 600 pond.

Weston heeft flink succes gehad met de aankopen. Vorig jaar stond hij op plek 100 van de miljardairslijst van het tijdschrift Forbes met een geschat vermogen van 7,2 miljard Amerikaanse dollar. Hij moet deze plek wel delen met de Duitse investeerder August von Finck en de Zuid-Koreaan Kun-Hee Lee (Samsung).

De directie van De Bijenkorf zegt tevreden te zijn met de nieuwe eigenaar. Selfridges is ook een luxeketen, maar wel één met een exclusieve uitstraling. Die ambieert De Bijenkorf ook. De miniwinkels van de dure merken Louis Vuitton, Hermès en Fendi in De Bijenkorf in Amsterdam laten goed zien welke kant de keten op wil gaan.

Op het kantoor van Maxeda kunnen ze weer een naam wegstrepen op hun lijstje. De divisie met bouwzaken staat niet te koop, maar de ondergoedketen Hunkemöller en modezaak M&S Mode moeten nog worden verkocht. Als ook die van de hand zijn gedaan, zit de klus er op en is het oude Nederlandse winkelconcern Vendex KBB voorgoed ontmanteld.

    • Melle Garschagen