Bekende wrijvingen

Het werkt wel! door NUHR. Gezien: 12/11 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 10/6. Inl. www.nuhr.net ***

De gewetenloze jacht op succes, daar lijkt het nieuwe programma van cabaretgroep NUHR over te gaan. Joep van Deudekom, Peter Heerschop en Viggo Waas spelen, samen met de mee-acterende muzikanten Eddie B. Wahr en Kees van der Vooren, een rockbandje dat een reünietournee gaat maken. En als een van de bandleden publiekelijk zegt zijn vriendin terug te willen, beseffen de anderen al gauw hoe profijtelijk dat liefdesverdriet kan zijn voor de kaartverkoop. Jammer dat hij ongelukkig is, maar het werkt wel.

Het werkt wel! is het zestiende theaterprogramma in het ruim twintigjarig bestaan van NUHR. De groep excelleert in snelle, hard gesneden sketches die behendig in elkaar schuiven tot een doorlopende intrige. Ook nu worden er weer gehaaide grappen gemaakt in allerlei compacte samenspraakscènes: over de idiotie van supermarktacties, over rinkelende mobieltjes die een gesprek tot een complete warboel kunnen maken, of de paniek die verkeerd geadresseerde sms’jes kunnen bewerkstelligen.

Maar het geheel is minder sterk dan veel vorige programma’s. Het is, in samenwerking met hun vaste regisseur Titus Tiel Groenestege, wat losser dan voorheen in elkaar gezet en vertoont ook freewheelende scènes die nauwelijks doel treffen. Misschien is het omdat we de wrijvingen binnen zo’n bandje al zo vaak hebben gezien. Of misschien vertrouwt NUHR ditmaal iets te veel op een lachgraag publiek.

    • Henk van Gelder